В Дамаск руски военни извършват арести на висши чиновници от администрацията на Башар Асад, за които се знае, че са с проирански настроения. Сред задържаните са съветникът на Асад Бейтина Шаабан и командващият разузнаването на ВВС на Сирия Джамил Хасан, съобщава livejournal.com. Според информацията, под контрол на руски военни са важни правителствени и стратегически обекти в Дамаск като Централната банка на страната, няколко министерство, сградата на държавната телевизия. Под контрол е и международното летище на сирийската столица.

Според автора на материала, ситуацията е логична - Москва не може да нареди на Техеран да се изтегли от Сирия, но да свали военни и висши служители, които имат проирански убеждения, е нещо съвсем достъпно.

По всичко личи, че иранците ще бъдат изтласкани постепенно от централните административни райони на Сирия, като ще им бъде оставен контрола върху Алепо и източната част на зоната, контролирана от Асад до река Ефрат.

Присъствието на ирански части и проирански групировки в района около Дамаск пречи на провеждане на операция на проправителствените части в провинция Дераа заради уговорката между Владимир Путин и израелският премиер Бенямин Нетаняху те да напуснат района.