Държавната дума на Русия бе внесено предложение за преименуването на Калининград във Владибалтийск. С такава инициатива излезе лидерът на партия "Справедлива Русия" Сергей Миронов.

"Калининград би могъл да се нарича например Владибалтийск. А Калининградска област може да бъде преименувана съответно на Балтийска област", каза Миронов, цитиран от РИА Новости.

В Москва се появи и нова идея за прекръстване - районът пред британското посолство в руската столица ще се нарича "Площад на Луганската Народна Република", такова решение е взето от кметството на Москва, след допитване до гражданите.

Съвсем наскоро площадът пред посолството на САЩ в Москва бе преименуван на "Площад на Донецката Народна Република".

Идеята да се прекръсти Калининград на Владибалтийск, едва ли е свързана с друго име, освен това на руския президент Владимир Путин, коментират в социалните мрежи.

Днес Путин поздрави руските военни, участвали в боевете за източната украинска Луганска област, предаде Ройтерс.

Руският президент каза на среща с министъра на отбраната Сергей Шойгу, която беше излъчена по телевизията, че военните, които са участвали в боевете в Луганск, трябва да си починат, но че останалите военни части трябва да продължат да се бият. "Другите военни части, включително групировката "Изток" и групировката "Запад" трябва да изпълнят задачите си по вече утвърдените планове", заяви Путин, цитиран от ТАСС.

Държавният глава каза още, че ще подпише указ за присъждането на званието Герой на Русия (най-високото руско държавно отличие) на двама генерали, които са ръководели бойните действия в Луганск.

Генерал Александър Лапин, когото днес Владимир Путин реши да награди с орден "Герой на Русия" за щурма на Лисичанск, стана широко известен след разследване на руската служба на Би Би Си за това как е връчил медала "Жуков" на собствения си син.

Лапин-младши командва танков полк край Москва, който не успя да напредне към Киев и Чернигов, губейки половината от танковете и личния си състав по пътя.

Във всяка друга армия по света командирът би подал оставка след такъв скандал. Но в руския вертикал на властта това може да е и повод за повишение. Основното нещо е мъжът да бъде лоялен.

Кариерните постижения на Лапин след скандала не се ограничават само със званието "Герой на Русия". Преди няколко седмици руското министерство на отбраната съобщи, че именно генерал Лапин командва група "Център", която ръководи настъплението в Луганска област. Преди това нито неговото име, нито това на генерал Суровикин (другият награден) се появяват в докладите на Министерството на отбраната.

Поколението на 70-годишните, които сега седят в Кремъл, е израснало с песните на Владимир Висоцки. Възниква въпросът как руските военни лидери не са взели предвид алюзията, която веднага се появява със стиха "Идут по Украине солдаты группы "Центр" ( "Вървят по Украйна войниците от група "Център").

Като посочват загадъчната "денацификация" като една от целите, те принуждават хората да си спомнят за германските войски в този контекст, коментира кореспондентът на Би Би Си Иля Балабанов.