Руският опозиционер Сергей Навални, който е най-сериозният критик на Кремъл, обяви днес, че иска да се знае, че няма планове да се самоубива в затвора, изпращайки послание до последователите си в навечерието на техни протести, за които властите казват, че са незаконни, предаде Ройтерс.

Навални беше задържан в неделя, при завръщането си със самолет в Русия след отравянето му. Според Запада той е бил отровен с бойно нервнопаралитично вещество, което Навални каза, че е било втрито по бельото му от руски агенти по сигурността.

44-годишният юрист е в московски затвор в очакване на развоя от четири дела срещу него, за които той казва, че са изфабрикувани.

Навални обвинява руския президент Владимир Путин, че е наредил опита за убийство срещу него.

Путин отхвърли тези обвинения и предположи, че Навални е част от подкрепяна от САЩ мръсна кампания за дискредитирането му.

Съюзниците на Навални планират утре национални протести в опит да накарат Кремъл да го освободи.

Навални изпрати посланието си по Инстаграм чрез адвоката си. Той каза, че иска хората да знаят, че е в доро физическо и психическо здраве.

За всеки случай, обявявам, че не планирам нито да се обеся на прозореца, нито да си прережа вените или гърлото с изпилена лъжица, пише в поста на Навални.

Движа се по стълбите много внимателно. Всеки ден ми мерят кръвното налягане и то е като на космонавт, така че внезапен сърдечен удар е изключен. Зная със сигурност, че има много добри хора извън моя затвор и че помощ ще дойде, пише Навални.