Приветствам ангажимента, който е поела България, да задели минимум 2% от брутния си вътрешен продукт за разходи за отбрана през идните години, което ще се изрази в повече бойни самолети, изтребители, патрулни кораби и бойни машини за пехотата. Това ще повиши сигурността в България и ще направи НАТО по-силна. Това заяви заместник генералния секретар на НАТО Мирча Джоана, който е на посещение в България.

Русия продължава да води своята война на агресия срещу Украйна, каза още Джоана.

Опасните действия на Русия са сериозна заплаха за сигурността в Черноморския регион. НАТО и съюзниците засилиха своите усилия за наблюдение и разузнаване в Черно море, включително чрез военноморска патрулна авиация, самолети АУАКС на НАТО и дронове. Много се радвам, че България работи в сътрудничество с Турция и Румъния за противодействие на плаващите мини в Черно море, посочи заместник генералния секретар на НАТО, цитиран от БТА.

Още снимки от учението ВИЖТЕ ТУК>>

Снимка: МО

Заедно с премиера Николай Денков, Мирча Джоана наблюдава днес демонстрацията на оперативни способности за водене на отбранителна операция, на учебния полигон "Ново село" в рамките на учението Iron Strike - 2023. То се осъществява в изпълнение на плановете за подготовка на многонационалната бойна група, създадена в съответствие с мерките за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО за гарантиране на сигурността на страните членки от източния фланг на алианса.

Снимка: МО

 "Знаем, че Русия ще използва зимните условия като предимство на своя страна във войната срещу Украйна, а зимата е близо. Трябва да продължим да даваме на украинците това, което им е нужно, за да продължат да бъдат силни на бойното поле и да им дадем една по-силна позиция на масата на преговорите", отбеляза още Мирча Джоана.

"На учебен полигон Ново село военнослужещи от осем държави-съюзници работят и се готвят заедно и са готови да възпрат всеки потенциален агресор и да отбраняват нашата страна, да допринасят за нашата сигурност и за сигурността на Източния флаг на НАТО тогава, когато се наложи.", пък каза министърът на отбраната Тодор Тагарев днес на учебен полигон "Ново село".

Снимка: МО

"България беше една от първите страни в края на 2021 г., която подчерта, че Югоизточният фланг на НАТО трябва да се засили. Тогава това искане изглеждаше може би неочаквано или предварително, но се оказа навреме и на място. Това, което виждаме днес, е резултат от усилията на българската държава, нейните съседи от НАТО и командването на Алианса да подсили Югоизточния фланг, защото геополитическата ситуация много бързо се промени", отбеляза министър-председателят акад. Николай Денков след демонстрациите на способности на военнослужещите от многонационалната бойна група в рамките на учението "Iron Strike - 23". Той заяви, че в отговор на предизвикателствата трябва да имаме подготвени въоръжени сили и да работим в тясно сътрудничество с нашите съюзници. "Учението днес показва, че през тези две години сме напреднали много, но трябва да продължим напред", каза министър-председателят и благодари на държавите, които се включиха в състава на бойната група в България. "Готови сме да заемем нашето място на Източния фланг, така че всички да се чувстваме спокойни и добре защитени от всяка възможна агресия. Трябва да подсилим и нашите сили в Черно море, за което имаме подкрепата на нашите партньори от НАТО, за да може нашите граждани да се чувстват спокойни и защитени", посочи той.

Снимка: МО

"България е изключително ценен съюзник в НАТО. Вашата държава играе критично важна роля по отношение на сигурността в Черноморския регион, както и в региона на Западните Балкани и отвъд тях. Днес, както видяхме, вие сте едни много успешни домакини на една от бойните групи на НАТО, които са разположени от Балтийско до Черно море и помагат за възпирането и въздържането на агресията на Източния фланг на Алианса. Вашите войски играят много важна роля в състава на КФОР в мироопазващата мисия в Косово", заяви още заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Джоана. "Ценим приноса ви към мисията на НАТО в Ирак. Приветствам ангажимента на България да задели минимум 2% от БВП за разходи за отбрана през идните години. Това ще се изразява в повече бойни самолети, патрулни кораби, бойни машини за пехотата, което ще повиши сигурността на България и ще направи НАТО по-силен", каза той. "Русия продължава да води своята агресивна война срещу Украйна. Виждаме нарастване на нападенията в Черно море последния месец, включително и срещу цивилни кораби. Опасните ескалиращи действия на Русия са сериозна заплаха за сигурността в Черноморския регион, така че НАТО и съюзниците засилиха своите усилия за разузнаване в Черно море, включително с морска патрулна авиация, самолети "Ауакс" и дронове", посочи Мирча Джоана. Той отбеляза, че сътрудничеството на България, Румъния и Турция за противодействие на плаващите мини в Черно море е един много важен принос към по-широките усилия да се върне сигурността в Черно море. "Толкова много държави са тук и работят заедно за нашата обща споделена сигурност. Видяхме прекрасна демонстрация на оперативна съвместимост сред сътрудниците от НАТО и на способности", заяви заместник-генералният секретар на НАТО.

Той добави, че през 2024 г. предстои Среща на върха във Вашингтон, когато ще бъде отбелязана 75-ата годишнина на Алианса. По думите му, пред страните-членки стоят важни задачи, свързани със засилването на потенциала на НАТО за сдържане и отбрана, продължаването на подкрепата за Украйна, прилагането на такъв подход към сигурността, че да може Алиансът да се подготви и да бъде най-успешният съюз и през следващите десетилетия.

Премиерът акад. Денков: България е готова да заеме достойно мястото си на Източния фланг на НАТО

 България е готова да заеме достойно мястото си на Източния фланг на НАТО, така че всички да се чувстваме спокойни и добре защитени от всяка възможна агресия, заяви премиерът акад. Николай Денков, след като наблюдава демонстрациите в рамките на учението "Iron Strike -2023" на многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която България е страна домакин.

"Днес виждаме резултата от усилията на българската държава, на нейните съседи от НАТО, на командването на НАТО да подсили Югоизточния фланг. Геополитическата ситуация се променя много бързо и ние трябва да бъдем готови да посрещнем всякакви предизвикателства", каза министър-председателят. За целта страната ни трябва да разполага с добре подготвени въоръжени сили и да работи в тясно сътрудничество със съседните ни страни.

В многонационалната бойна група, разположена в България, участват формирования от Съединените американски щати, Албания, Гърция, Черна гора, Република Северна Македония, Турция.

Като страна домакин България има планове да създаде необходимите условия за усилване на многонационалната бойна група, увеличавайки числеността ѝ. "Имаме политическата подкрепа и желанието да усилим нашите сили до бригада", заяви акад. Денков.

Снимка: МО