За да разположат системи за противовъздушна отбрана в парковете "Лосиний Остров" и "Коломенское", както и в Тимирязевския и Печатническия район, властите на Москва са принудени да изсекат гори и паркове, сочи разследване на The Insider.

По-специално, според изданието, станалото известно в началото на тази година инсталиране на системи за противовъздушна отбрана в националния парк " Лосиний Остров " е предизвикало възмущението на местните жители и природозащитниците, но на тяхното запитване от общината са отговорили, че изграждането на военните райони се извършва за "националната сигурност и отбраната на Руската федерация".

Според The Insider обаче най-много щети за околната среда е понесъл районът Печатники, където е унищожена голяма част от гората (около 100 хектара) на брега на река Москва, срещу музея-резерват Коломенское, пише The Insider. Сега там се изгражда площадка за нуждите на руското министерство на отбраната, която ще заема 5 хектара, посочва изданието.

Светлана Разворотнева, депутат от Държавната дума от района, пише в отговор на недоволните изказвания на жителите във ВКонтакте, че на мястото има "промишлена зона, кучкарник и пречиствателна станция за отпадни води. Тя също така казва, че не може да разкрие подробности за строежа заради "времето, в което живеем".

Заради близостта на мащабния строителен проект активисти се загрижиха за опазването на резервата Коломенское и църквата "Възнесение Господне", която е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Паметникът може да загуби статута си заради драматичната промяна на пейзажа около него. В Коломенское военното оборудване ще бъде разположено едновременно в защитена природна зона и в обект на културното наследство, което по принцип е недопустимо, напомня The Insider.

Руското министерство на отбраната все още не е коментирало съобщенията за разполагането на системи за противовъздушна отбрана на територията на Москва.