Германия ще предостави още една система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" (Patriot) на Украйна, за да укрепи отбраната ѝ срещу Русия, обяви германското министерство на отбраната, цитирано от ДПА и БТА.

Системата ще бъде взета от запасите на германските въоръжени сили и ще бъде предадена незабавно, каза ведомството.

"Руският терор срещу украинските градове и инфраструктурата на страната причинява неизмерими страдания", се казва в изявление на министъра на отбраната Борис Писториус.

Военният министър има предвид руските въздушни атаки от последните дни, при които бяха поразени ключови обекти на енергийната инфраструктура на Украйна. 

Германия досега е доставила две системи "Пейтриът" в Украйна. Според министерството на отбраната системата се е доказала в боя срещу руската агресия.

Доставката следва да бъде разглеждана в контекста на интензивните съвместни усилия на Писториус и на външната министърка Аналена Бербок да убедят партньорите на страната да предоставят на Украйна повече системи за противовъздушна отбрана, коментира ДПА.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари на Германия за изпращането на системата "Пейтриът" "в критичен момент", предаде Ройтерс.

"Продуктивен разговор с германския канцлер Олаф Шолц. Призовавам всички други лидери на партньорски страни да последват този пример", заяви Зеленски в своя публикация в приложението "Телеграм".

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна ген. Олег Сирски каза междувременно - на фона на засилващия се военен натиск на руската армия в Източна Украйна, че единствено технологично предимство може да позволи на Киев "да отнеме стратегическата инициатива" от по-добре въоръжения си и по-многочислен противник.