Броят на жертвите на предизвикващия пневмония нов коронавирус в континентален Китай се е увеличил до 108 души за последното денонощие, с което общият брой жертви става 1016 души, а 3996 души са оздравели и са изписани от болница. Това съобщи в сайта си китайският Държавен комитет за хигиената и здравеопазването, предадоха ТАСС и Ройтерс.

За понеделник новооткритите случаи на заразяване са били 2478 души, което е спад спрямо неделя, когато те са били 3062 души. Общият брой потвърдени случаи на заразяване с коронавируса са 42 638 души в континентален Китай. Отделно в Хонконг са установени 42 случая на заразяване и един починал, в Макао 10 заразени и в Тайван 18 заразени, заявиха китайските власти.

В китайската провинция Хубей, която е епицентърът на епидемията, съобщи за нови 2097 заразени и нови 103 смъртни случая на 10 февруари, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Провинциалната комисия по здравеопазването заяви, че сега в Хубей има потвърдени общо 31 728 заразени и 974 смъртни случая, което означава, че смъртността е 3,07 процента. Отделно 2222 души са оздравели.

Има и други 16 687 възможни случая на заразяване в провинцията, която обеща до един ден да прегледа всички потенциални случая на зараза.

В САЩ беше потвърден 13-и случай на заразяване с новия коронавирус, след като завърнал се от китайския град Ухан американец даде положителен резултат за вируса, предаде Ройтерс, цитирайки Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.

Пълнолетният пациент е бил сред евакуираните от епицентъра на вируса Ухан американци, които са били на 14-дневна карантина в база на морската пехота близо до Сан Диего.

Заразеният е закаран в медицинския център на Университета на Калифорния - Сан Диего за лечение.