Испанският вътрешен министър Хуан Игнасио Соидо съобщи, че полицията е заловила близо 9 тона кокаин, скрит в пратка с банани от Колумбия, европейски рекорд за наркотици, намерени в корабен контейнер.

Министър Соидо каза, че са арестувани шестима души - четирима в Испания и двама във френския град Лион, след като полицията и митническите власти са заловили 8,74 тона кокаин, укрит на борда на товарен кораб, който миналата неделя акостирал в южното испанско пристанище Алхесирас.

Наркотикът бил разпределен в над хиляда щайги с банани, а някои пакети били надписани с етикети "Айфони", се вижда на снимки, разпространени от вътрешното министерство.

Дейността на износителя на бананите от Колумбия и на фирмата вносителка в Испания беше поставена под наблюдение от националната полиция и митническите органи, благодарение на което била открита подозрителната пратка.

С общо 101 милиона тона обработени товари през 2017 г., Алхесирас е най-голямото испанско товарно пристанище и главен вход за кокаина в Европа.

През януари властите заловиха там 6 тона кокаин, изпратен от картела Меделин в Колумбия, също скрит в контейнер с банани.