Товар с 14 кг експлозиви, който е бил изпратен от Одеса за Воронеж за извършване на терористични атаки, е бил задържан в Грузия, съобщиха от Държавната служба за сигурност на страната. Пратката е била маскирана като акумулатори за електромобили. По данни на грузинските спецлужби операцията по изпращането на товара е била ръководена от бившия кандидат за депутат от Одеска област от партията на украинския президент Володимир Зеленски "Слуга на народа" Андрей Шарашидзе.

"В транспортирането на взривните вещества през грузинска територия до Руската федерация са участвали граждани на Грузия, Украйна и Армения, като процесът е бил организиран от Украйна", заявиха от специалната служба (цитирани от грузински и руски медии). Те не изключват, че организаторите може да са планирали да извършат терористични актове не само в Русия, но и в някой от грузинските региони.

Взривните вещества са доставени в Грузия от Украйна през Румъния, България и Турция и са пристигнали в Грузия на 19 януари, съобщиха от грузинската служба за държавна сигурност. Задържаните в Грузия експлозиви са съдържали един детонатор и шест специални ключа.

Дестинацията на товара е била Воронеж, три взривни устройства са били задържани на руско-грузинската граница, но други три устройства са били "оставени в Тбилиси на определен адрес", допълват от грузинските спецслужби.

Грузинските правоприлагащи органи в момента разследват наказателно дело за незаконно придобиване и съхранение на взривни вещества и взривни устройства. Освен това Държавната служба за сигурност на Грузия не изключва възможността за образуване на наказателно дело по член за подготовка на терористичен акт. "В момента се провеждат активни следствени и оперативни действия за информиране на лицата, участващи в престъпната дейност, производството на специални взривни устройства, определяне на маршрута на пътуване, крайната дестинация, идентифициране на обектите на нападение и получаване на доказателства", обясняват от Грузинската служба за държавна сигурност.

След взрива, който повреди Кримския мост, свързващ Крим с Русия, през октомври 2022 г., руската Федерална служба за сигурност твърдеше, че че бомбата е изпратена в началото на август същата година от Украйна за България. Бомбата е замаскирана в ролки от строително полиетиленово фолио върху 22 палета с общо тегло 22,77 тона и е изпратена от пристанище Одеса до Русе в България, оттам по море до грузинското пристанище Поти, после до Армения, а след това камионът се връща в Грузия и оттам влиза в Русия през КПП "Верхний Ларс".

По-късно Софийската градска прокуратура заяви, че България няма нищо общо с взрива на Кримския мост.