За последното денонощие в Германия са регистрирани 29 875 новозаразени с коронавирус - толкова много, колкото никога досега. И броят на смъртните случаи, свързани с Ковид-19, е рекордно висок - 598. Предходното денонощие жертвите на Ковид-19 са били 590.

Над 20 000 жертви в Германия

Така от началото на пандемията досега в Германия общият брой на смъртните случаи, свързани с новия коронавирус, достигна 20 970. А положителните тестове са общо над 1,27 милиона. Според преценките, над 942 000 души вече са оздравели. Към момента репродукционното число е 1,03. Това означава, че 100 заразени в момента заразяват 103 други хора. От няколко седмици тази стойност се движи около 1. Ако за по-дълъг период от време остане под 1, разпространението на вируса ще забави темповете.

На този фон в Германия се водят дебати за по-строг локдаун от сегашния. На 2 ноември в страната бе въведен частичен локдаун - културните институции като театри и опери, спортните центрове, сред които басейните и фитнесите, затвориха врати. Ресторантите, кафенетата и дискотеките също затвориха. Както и местата за развлечения като центрове за боулинг или ледени пързалки. Отворени останаха училищата, детските градини и магазините. Контактите бяха ограничени до срещи между две домакинства с до 10 души над 14 години. А за Коледа - с до 15 души над 14 години.

По-строг локдаун?

Тези мерки обаче очевидно не помогнаха за снижаване на броя на новите инфекции. Затова гласовете за твърд локдаун се засилват все повече. Канцлерката Ангела Меркел и министър-председателите на 16-те федерални провинции обаче не могат да постигнат компромис относно началото и вида на по-строгия локдаун. Меркел и шефът на канцлерската служба Хелге Браун отдавна настояват за по-строги ограничения - дори още преди Коледа. И германският институт "Роберт Кох" настоява за бързото въвеждане на по-строг локдаун. Това обаче предизвиква съпротива у някои министър-председатели.

Очаква се канцлерката и премиерите на отделните федерални провинции да обсъдят ситуацията в неделя, 13-и декември. На фона на растящия брой новозаразени, е почти сигурно, че ще бъде приет по-строг локдаун до 10 януари. Една от очакваните мерки: затваряне на всички магазини без тези, продаващи стоки от първа необходимост. Все още обаче не е ясно откога ще влезе в сила. И докато се търси компромис за национално решение, някои федерални провинции взеха самостоятелно решение за налагането на по-строги мерки.

Някои провинции вече затягат ограниченията

В Саксония от понеделеник, 14 декември, влиза в сила по-строг локдаун, който ще важи до 10 януари: училища, детски градини и голяма част от магазините ще бъдат затворени. Единствено по Коледа ще има леки изключения: за празниците ще могат да се събират до 10 души от едно семейство. След това отново влиза в сила правилото за срещи с до петима членове от две домакинства. И Берлин обмисля по-строги мерки, които да важат до 10 януари. Кметът Михаел Мюлер предполага, че в страната ще се стигне да общонационален триседмичен пълен локдаун, който ще влезе в сила от 21 декември. В Тюрингия всички магазини - без тези, които продават стоки от първа необходимост, ще затворят врати от 19 декември нататък. И в редица други провинции ще се премине към по-строги ограничения, но в повечето предвиждат изключения за коледните празници и нова година.

Докато германците все още не са стигнали до единодушно решение за празниците, Франция вече обяви, че налага вечерен час, който ще важи и за Нова година - французите нямат право да напускат домовете си между 20 ч вечерта и 6 ч сутринта. Страната върна и някои от другите ограничения, тъй като още не е постигнала целта си от под 5000 нови инфекции дневно. Там за последните 24 часа новозаразените са над 14 000, а общият брой на жертвите от началото на пандемията досега е 56 000.

От "Шарите" бият тревога

В четвъртък вечерта, 10 декември, по обществено-правната телевизия АРД председателят на управителния съвет на берлинската клиника "Шарите" Хейо Крьомер изрази сериозна загриженост за състоянието на интензивните отделения в страната. По думите му, отделенията са претоварени, лекарите работят на ръба на силите си. Свободните легла с осигурен персонал са все по-малко, подчерта той.

"Съвсем скоро ще се окажем на границата на възможното", каза той. От общо 442 легла в интензивните отделения на "Шарите", 129 са заети от пациенти с Ковид-19. А те се нуждаят от широка палитра грижи. Около 70% от тях са на изкуствено дишане.

"Броят на свободните легла се представя по подвеждащ начин. Едно легло в интензивно отделение може да се смята за свободно само когато за него има и достатъчно персонал. А легла с достатъчно персонал в интензивни отделения в Германия вече няма много", подчерта Крьомер. Той каза още, че за грижите за пациенти с Ковид-19 са били преместени много лекари и медицински сестри от други отделения. Освен това се е наложило да се отложат около 65% от операциите.

"Германия се нуждае от дългосрочна стратегия"

И президентът на Камарата на германските лекари Клаус Райнхард изтъква, че ситуацията в германските клиники е тревожна. Той пледира за бързо ограничаване на контактите, което може да бъде постигнато с по-строг локдаун между Коледа и 10 януари. Райнхард обаче добавя, че е илюзия, ако "си мислим, че след две седмици ограничения ще се справим с пандемията". След разхлабването на мерките броят на новозаразените отново ще се повиши, убеден е той.

"Затова най-накрая трябва да бъдат разработени концепции, които да важат в цялата страна", призовава той и дава за пример решението на Тюбинген да раздава безплатно FFFP-2 маски на възрастните хора. Според него би трябвало да се въведе специален час за пазаруване само за възрастните и да се предлагат смесени таксита на цени на автобусните билети. "Дори и през януари да започнем с ваксинирането, ни е необходима дългосрочна стратегия, която да е ясна и разбираема за населението", казва Клаус Райнхард. Със сегашното "лутане насам-натам и скалъпените правила губим одобрението на населението за нужните ограничения".

Текстът е публикуван ТУК