Победата на Екрем Имамоглу на повторението на изборите за кмет в Истанбул е водеща тема на турския печат тази сутрин.

По последни данни кандидатът на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Екрем Имамоглу печели изборите в Истанбул с 54,03 на сто. Съперникът му от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм получи подкрепата на 45,09 на сто от гласоподавателите. Избирателната активност вчера е била 84,42 процента.


"Победа на народа" ("Джумхуриет"), "Плесница от народа" ("Евренсел"), "Историческа разлика" ("Сьозджу"), "Икономиката определи резултата" ("Айдънлък"). Това са заглавията на редица опозиционни издания, поместени на първите им страници днес.

Проправителствените издания също признават победата на Имамоглу, като отбелязват, че след 25 години Истанбул отново ще бъде управляван от опозицията.

"Предаване на Истанбул на Имамоглу" ("Тюркие"), "Истанбул направи избора си" ("Йени шафак"), "Истанбул взе решението си" ("Акшам", "Стар"). Така звучат някои от заглавията на водещите проправителствени издания тази сутрин.

Никой не може да се изправи срещу волята на народа. На повторението на изборите за кмет в Истанбул за Екрем Имамоглу от НРП гласуваха с 807 хиляди души повече отколкото за съперника му Бинали Йълдъръм и Имамоглу бе избран за градоначалник за втори път, пише опозиционният "Сьозджу", като добавя, че победата на кандидата на НРП е "историческа".

"Да ни е честит празникът на демокрацията!", пише вестникът.

Изданието помества на първа страница снимка на усмихнатия Имамоглу със закачена значка с флага на Турция на ревера си и изобразяващ сърце с двете си ръце.

Жителите на Истанбул поискаха сметка за беззаконието пред урните. А посланието на НРП, гласящо "Всичко ще бъде много хубаво", даде надежда на народа, пише кемалисткият "Джумхуриет".

ПСР претърпя най-тежкото си поражение за последните 17 години. "Абсолютната" власт на Ердоган бе отслабена, констатира изданието.

Вестникът посочва, че Имамоглу е спечелил с 56 пъти по-голяма разлика изборите вчера спрямо предния път (на 31 март). На местните избори през март кандидатът на НРП спечели изборите с малка преднина от 13 729 гласа (пред Йълдъръм от ПСР), докато сега разликата възлезе на около 800 хиляди гласа.

Също така Имамоглу спечели в 28 от общо 39-те истанбулски общини. На изборите вчера опозицията успя да спечели в 14 общини, които досега бяха контролирани от ислямистката ПСР, пише "Джумхуриет".

Изданието пише, че огромен брой хора снощи излязоха по улиците, развявайки турски флагове, за да празнуват победата на Имамоглу. Най-много празнуващи се събраха в кварталите Кадъкьой, Бешикташ, Бостанджъ. Хората скандираха: "Всичко стана много хубаво".

В информация, озаглавена "Видя се краят на пътя" опозиционният "Биргюн" също пише, че ПСР преживя вчера най-тежкото си поражение от създаването си досега.

Поражението на ПСР на изборите в Истанбул означава край на коалицията ПСР-ПНД (Партия на справедливостта и развитието - Партия на националистическото действие), коментира вестникът.

Натискът, лъжите, несправедливостта загубиха вчера, изтъква "Биргюн", като добавя, че Истанбул вчера е бил оцветен в червено (цветът на логото на НРП).

Вестникът цитира Имамоглу, който заяви вчера, че НРП запретва ръкави за работа за постигането на "ново начало".

В информация, озаглавена "Земетресение на урните" в. "Карар" пише, че на повторението на изборите вчера Имамоглу отново победи.

Изданието посочва, че избирателната активност вчера се е увеличила спрямо активността на 31 март. Вестникът добавя, че според наблюдатели изборите са минали безпроблемно.

"Карар" пише, че президентът Реджеп Тайип Ердоган и кандидатът на ПСР Бинали Йълдъръм са поздравили Имамоглу за изборната победа. Йълдъръм заяви, че управляващата партия ще оказва всякаква подкрепа за благото на Истанбул.

Според вестник "Милят" резултатите от изборите вчера са били "изненадващи".

Проправителственият "Йени шафак" цитира лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели (съюзник на президента Реджеп Тайип Ердоган), който заяви, че изобщо не трябва да се говори за предсрочни парламентарни избори.

Най-лошото нещо сега би било да се говори за нови избори, каза Бахчели.