Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави кандидата на основната опозиционна Народнорепубликанска партия Екрем Имамоглу за победата му на повторните избори за кмет на Истанбул. Ердоган отправи своето поздравление не пред телевизионните камери, а чрез социалните медии.

Кандидатът за кмет на Истанбул на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Екрем Имамоглу води с 54,03 процента подкрепа пред канидадата на управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ Бинали Йълдъръм, който е получил 45,09 процента подкрепа, според резултати след преброяване на 99,37 процента от гласовете, съобщава Анадолската агенция.

За Имамоглу са гласували 4 698 782 избиратели, а за Йълдъръм - 3 921 201 избиратели. Останалите кандидати в изборите са получили общо 0,88 процента от гласовете.

Избирателната активност е била 84,42 процента.

"Според неофициалните резултати Екрем Имамоглу печели днешния вот за кмет на голямата община на Истанбул. И аз го поздравявам за тази победа," написа Ердоган на страницата си в Туитър.

Държавният глава изрази пожелание резултатите от вота да бъдат полезни за всички.

Днес още веднъж бе потвърдена волята на народа. Ще продължим да вървим задружно и с обща воля към целите, които си поставихме за 2023 г. /има се предвид 100 годишнината от основаването на турската република - бел.кор./ и занапред, както беше досега, без да отстъпваме от демокрацията, върховенството на правото, за мира и благоденствието на нашата страна", заявява турският президент.

В същото време Ердоган,който произнасяше публична реч след всеки вот, който от 25 години насам бе спечелван все от неговата партия, този път няма да произнесе такава реч.