Киберпрестъпници днес за трети ден пратиха в тъмната мрежа лични медицински досиета, като този път се фокусираха върху заболявания, свързани с алкохола, докато оказваха натиск върху най-големия здравен застраховател в Австралия да плати откуп за откраднатите данни на почти 10 милиона души, съобщи Асошиейтед прес.

Престъпниците започнаха в сряда да пращат данни за стотици клиенти, включително такива, свързани с лечение на ХИВ и наркомания, които те определиха като "неприличен" списък, след като "Медиабанк" изключи възможността да плати откуп за връщането на хакнатите данни.

В четвъртък фокусът се измества върху прекъснатите бременности, а в петък - върху състояния, свързани с вредни нива на консумация на алкохол, съобщават служителите. До днес бяха публикувани данните за медицинското лечение на повече от 700 клиенти в рамките на това, което беше описано като най-инвазивното киберпрестъпление в Австралия.

Публикувани са и други лични данни на много повече клиенти, които биха могли да ги направят уязвими за кражба на самоличност или измама, включително телефонни номера и имейл адреси.

Потвърждавайки третото разкриване на данни, главният изпълнителен директор на "Медиабанк" Дейвид Кочкар заяви, че компанията му се свързва с изложените на риск клиенти и предлага подкрепа. Той очаква, че случващите се всеки ден разкривания на данни ще продължат.

"Безмилостният характер на тази тактика, използвана от престъпника, има за цел да причини страдание и вреда", каза Кочкар в изявление.

"Зад тези данни стоят реални хора и злоупотребата с техните данни е достойна за съжаление и може да ги откаже от търсенето на медицинска помощ'', добави той.

Премиерът Антъни Албанезе, който е сред 9,7 милиона настоящи и бивши клиенти на "Meдиабанк", чиито лични данни са били откраднати, призова да не се допуска достъп до данните на никого.

"Трябва да възпрем подобно престъпно и отвратително поведение, което е осъдително", заяви Албанезе пред Ей Би Си."То причинява голямо безпокойство в обществото. Правителството признава това и правим всичко възможно, за да ограничим последиците от това и да осигурим подкрепа на хората, които преминават през този тежък период", добави Албанезе.