Американски дипломат посети днес гражданина на САЩ Пол Уилан, намиращ се от близо година в арест в Москва по обвинения в шпионаж, и заяви, че той е в добро психологическо състояние, предаде Асошиейтед прес.

"Пол (Уилан) изглежда в добро разположение на духа", каза дипломатът Барт Горман, заместник-ръководител на американската мисия в Русия. Той обаче добави, че нееднократните молби на Уилан да се свърже по телефона с родителите си, не са били чути.

"Призоваваме руското правителство да позволи на Пол да се обади на майка си и баща си за Коледа и за Нова година", заяви Горман.

Пол Уилан беше арестуван в московски хотел в края на миналата година и беше обвинен в шпионаж. Ако бъде признат за виновен, е заплашен от 20 години затвор, но делото срещу него все още не е започнало.

От американска страна беше изразено недоволство от това забавяне и беше заявено, че разследващите не са показали никакви доказателства срещу Уилан, жител на Мичиган, който има и канадско, британско и ирландско гражданство.

Днес заедно с Горман са го посетили и дипломати от тези три страни.

През януари Московски съд отхвърли молбата да бъде освободен задържаният в Русия по обвинения в шпионаж американец Пол Уилан, отправена от неговата защита. Русия отказва и да го замени за руски шпиони, заловени в САЩ.