Украинските войски са напреднали до брега на река Днепър, който по-рано бе контролиран от руските окупатори в частично освободената Херсонска област, предаде ДПА, като се позова на анализ на западни военни специалисти.

Американският институт за изследване на войната съобщи, че данни и текстове, публикувани от руски военни блогъри, сочат, че украинските сили са завзели позиции на левия, източен бряг на река Днепър в Херсонска област. Въпреки това мащабът и целите на този украински напредък, отбелязан за пръв път, не са ясни, предаде БТА.

Руските военни сили се изтеглиха от главния град на областта - Херсон, както и от западния бряг на река Днепър в региона по време на есенната украинската офанзива. Целта им беше да се предотврати напредък на украинските сили на другия бряг.

Новото развитие е знак, че руските сили в региона губят на контрол. В резултат руските окупационни сили ще могат да съсредоточат придвижването си само към градове, сочи анализът.

По-рано Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските войски са превзели още три района в западната част на украинския град Бахмут. В съобщение от събота МО заяви, че руските щурмови части водят боеве в Западен Бахмут, последната част от обсадения украински град, все още намираща се под контрола на силите на Киев. Министерството не даде повече подробности за актуалния развой на битката.

Киев заяви, че руските войски са постигнали някои успехи в ожесточените сражения за Бахмут, но добави, че украинските сили владеят положението.

Междувременно министерството на отбраната на Беларус съобщи, че беларуски военни части са се завърнали в страната от Русия, след като са преминали обучение как да използват тактическата ракетна система "Искандер" за изстрелване на ядрени оръжия.