Ураганът Йота е разрушил 80% от жилищния фонд на колумбийския остров Провиденсия. Това съобщи колумбийският министър на жилищното строителство Йонатан Малагон, цитиран от ТАСС.

Още снимки вижте тук >>

"По предварителни данни почти 80% от домовете са напълно разрушени, а 20 на сто - частично", заяви Малагон, чието изказване беше излъчено на живо в профила в Туитър на администрацията на колумбийския президент.

Министърът добави, че всички домове ще бъдат възстановени до 2022 г.

Остров Провиденсия се намира в югозападната част на Карибско море. Населението му е около 6000 души.

Вчера ураганът от четвърта степен Йота връхлетя карибското крайбрежие на Никарагуа. Ударът на стихията причини материални щети и остави без ток и вода десетки хиляди, но няма данни за жертви сред населението. Напът към границата с Хондурас ураганът отслабна до тропическа буря.

Най-малко шестима души пък загинаха в Никарагуа при наводнения и свлачища, причинени от проливните дъждове, които донесе ураганът Йота, съобщи вицепрезидентката на страната Росарио Мурильо, цитирана от ТАСС.

Сред загиналите има и две деца, които се удавили в придошла река близо до дома им.

Снимка: БТА/AP

Опасността не е отминала. Ураганът напусна територията на страната, но дъждовете продължават и рискът от нови разрушения и свлачища се запазва, предупреди Мурильо. Тя каза, че стихията е нанесла катастрофални щети, чийто мащаб още не е определен. Наводненията са разрушили няколко важни моста, което силно затруднява достъпа на спасителите до пострадалите райони. Над 63 000 души са евакуирани от опасните места и се намират във временни убежища.

Един човек е загинал, а седем са пострадали при наводненията и свлачища след урагана Йота в Хондурас. Разрушени или повредени са голям брой къщи, много населени места са без електричество, сериозни щети са нанесени и на инфраструктурата.

Постоянната комисия по извънредните ситуации съобщи, че евакуацията на хора от застрашените райони продължава. "Този циклон е с огромна разрушителна сила и може да причини ужасни последици", предупреди в обръщение към сънародниците си президентът Хуан Орландо Ернандес.

Снимка: БТА/AP

Преди ден Йота връхлетя карибските брегове на Никарагуа като ураган от четвърта категория по петстепенна скала. Придвижвайки се към Хондурас, той отслабна до тропическа буря.

Йота е рекордната 30-а буря със свое име през настоящия сезон на ураганите в Атлантическия океан. Тя е и деветата през сезона, която много бързо набира сила - опасно явление, което все повече зачестява, посочва Асошиейтед прес.
Освен това Йота е най-късно зародилата се буря от пета категория, откакто се води такава статистика. Предишният рекорд държи ураган в Куба от 8 ноември 1932 г., каза изследователят от държавния университет в Колорадо Фил Клоцбак.

Сезонът на ураганите официално би трябвало да приключи м края на месеца.