Каталунски сепаратисти блокираха рано тази сутрин възлови пътища и железопътни линии при еднодневна стачка срещу заведеното срещу техни лидери дело за опита за отцепване на Каталуния от Испания през 2017 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Според пътните служби в областта стачниците са блокирали около 20 пътни артерии, включително магистралата между Испания и Франция и тази между Барселона и Мадрид, както и основните пътища към каталунската столица. Блокирано е също движението по две жп линии.

Днешната обща стачка е свикана от профсъюзи на подкрепящи отделянето на областта работници и студенти, посочва Асошиейтед прес. Официално те настояват за по-добра социална политика, включително 35-часова работна седмица и повишаване на минималната работна заплата. На практика обаче протестите са предизвикани от гнева срещу Испания заради процеса срещу 12 сепаратистки водачи, участвали в организирането на забранения от централните власти референдум за самоопределение и последвалото обявяване на независимост през октомври 2017 г.

Стачката е подкрепена от сепаратистките партии и организации, но не и от големите профсъюзи. Организацията на работодателите осъди проявата като политическа стачка, каквито в Испания са забранени.

Без официално да призовава за стачка, регионалното, сепаратистко правителство отмени всички предвидени за деня събития.

По-късно днес в Барселона са планирани шествия на студенти и на просепаратистката организация АНК (Асамблеа насионал каталана - "Каталунско национално събрание") . Лозунгът на АНК е "Самоопределението не е престъпление".

На снимката: Полиция разгонва протестиращи, налягали на главен път към Барселона на 21 февруари