Унгария представи алтернативен "християнски план" за борба с глобалното затопляне, предаде Франс прес. Според стратегическия документ, качен вчера на сайта на правителството, управляващите си поставят целта до 2030 г. Унгария да произвежда 90 на сто от енергията си, използвайки въглеродно неутрални източници - по-специално ядрени и соларни централи. Правителството планира да предприеме действия срещу замърсяването на водоизточниците, да санкционира незаконните сметища и до две години да снабди всички големи градове с електрически автобуси.

"Да опазим природата за нашите деца и внуци - така може би ще защитим нещо, сътворено от Господ", обясни пред АФП Петер Кадеряк, държавен секретар по въпросите на околната среда.

Защитата на божието творение и природата съгласно един библейски принцип е подчертано християндемократическа политика, заяви премиерът Виктор Орбан на пресконференция миналата седмица. Премиерът суверенист често се позовава на християнските ценности, за да оправдае своите действия, включително категоричния отказ да приема имигранти от мюсюлмански страни - екстремистка позиция според неговите критици, припомня АФП.

Представянето на този екологичен план представлява еволюция за ултраконсервативната партия на Орбан ФИДЕС, чиито депутати често изразяват скептицизъм спрямо научните тези за климатичните промени. Медиите, близки до правителството, редовно поставят под съмнение връзката между климатичното затопляне, дължащо се на човешка дейност, и екстремните метеорологични явления, отбелязва агенцията.

Според аналитика Агостон Мраж от института "Незьопонт", "Орбан не желае климатичните промени да бъдат тема само за левицата - нито в Унгария, нито в Европа. Затова се опитва да изгради консервативна "зелена" политика на десницата, която да стане противовес", обяснява експертът.

Унгария дълго време се противопоставяше на целите на Европейската комисия да се постигне въглеродно неутрална икономика до 2050 г. Тя се присъедини към мнозинството страни членки на ЕС през декември, след като получи от Брюксел отстъпка за своята зависимост от ядрената енергия, отбелязва АФП.

Австрийският канцлер Себастиан Курц обаче заяви вчера на колегите си от четирите централноевропейски страни, че Австрия не е готова да приеме техни ядрени енергийни проекти да се финансират от ЕС, предаде Асошиейтед прес.

След среща с премиерите на Чехия, Унгария, Полша и Словакия в Прага Курц каза:

"Важно е за Австрия да подкрепя възобновяеми ресурси, но не ядрената енергетика."

Курц, чиято страна реши преди години да бъде свободна от ядрена енергия, посочи, че да се използват пари по ядрени проекти от планираната програма на ЕС за "зелени" инвестиции, чиято стойност е 1 трилион евро, ще бъде стъпка в грешната посока.

Припомняме, че Курц наскоро положи клетва като канцлер на Австрия, оглавявайки коалиция на Австрийската народна партия и партия "Зелените".

Наред с Унгария, Чехия и Словакия са силно зависими от ядрената енергия и работят върху разширяването на ядрените си програми, за да намалят вредните си емисии, а Австрия е против такъв подход. Както е известно, Полша е изключително зависима от въглищата.

Ядрената енергия играе важна роля за Словакия, заяви словашкият премиер Петер Пелегрини.