Унгария блокира 18 милиарда финансова помощ за Украйна, които Брюксел обеща да предостави на страната през следващата година. Блокадата на Будапеща е в отговор на предложението на Европейската комисия да бъдат замразени 7,5 милиарда евро от кохезионните фондове на страната.

Окончателното решение и по двата въпроса все още предстои, то трябва да бъде взето от финансовите министри на страните от ЕС, съобщава кореспондентът на БНТ в Брюксел.

Финансовите министри на страните от ЕС трябваше в едно и също заседание да одобрят пакет от закони за предоставяне на 18 милиарда евро помощ на Украйна за 2023 година и да решат дали приемат предложението на Европейската комисия за замразяване на 7,5 милиарда евро за Унгария заради проблеми с върховенството на закона. До окончателно решение и по двете важни теми не се стигна.

Будапеща предварително анонсира, че ще блокира помощта за Украйна.

В опит да постигнат единодушие, финансовите финистри поискаха от Еврокомисията нова оценка за изпълнение на условията от страна на Унгария, които обвързват върховенството на закона с предоставянето на средствата от еврофондовете.

"Жалко е, че днес не можахме да вземем решение за толкова необходимата финансова помощ за Украйна. Отговорна за това, че не можахме да изразим своята солидарност във финансово отношение, е Унгария. В момента се води война, в която се защитават и нашите европейски ценности и интереси. Украйна не трябва за загуби тази война и се нуждае от нашата финансова помощ. Трябва възможно най-бързо да постигнем споразумение, така че необходимите и подкрепени от останалите 26 държави средства да бъдат предоставени", заяви финансовият министър на Германия Кристиян Линднер.

Финансовите министри трябва да вземат решение за спирането на фондовете за Унгария до 19 декември.

Те ще разгледат въпроса отново заедно с пакета от финансова помощ за Украйна. Еврокомисията вече мисли и вариант "Б" за Киев, в случай че Будапеща продължава да блокира решението.

"Ще осигурим парите по един или друг начин", закани се заместник-председателят на Еврокомисия Валдис Домбровскис.

Целта е парите за Украйна да се осигурят през заеми от капиталовите пазари и още от януари страната да започне да получава по мириард и половина от Брюксел, за да покрива основни финансови нужди.