Това оповести унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто в ефира на обществената телевизия M1, предаде местното издание portfolio.hu, цитиран от "Фокус".

По думите му, външните министри на четирите държави са се срещнали в четвъртък вечерта в кулоарите на срещата на върха ЕС-Източно партньорство в Рига и са подписали политическа декларация за свързване на техните газопроводни мрежи и оптимизирането им за реверсни доставки.

Тази мярка ще увеличи значително енергийната сигурност на страните, участващи в споразумението, подчерта унгарският министър.

След провала на "Южен поток" Унгария има силно желание да стане част от "Турски поток". На международна среща за проекта обаче България не бе поканена, което бе разтълкувано, че най вероятно газопроводът няма да мине през нейната територия.

Eлектронното издание ЕurActiv съобщава, че четирите страни за подписали декларация в подкрепа на идеята за изграждане на газопровод Eastring ("Ийстринг"), предназначен да свързва Централна с Югоизточна Европа, предаде БНР.

Въпреки че името "Ийстринг" не се появява в одобрения документ, предложението за нов газопровод с това име има две версии - първата е с дължина от 832 км и преминава през Словакия, Унгария и Румъния, докато втората версия е с дължина 1274 км и ще достигне до България.

EurActiv цитира копие от подписания документ, който отразява само политически намерения. Целта на новия проект е транспортирането на природен газ и в двете посоки с капацитет от 20 млрд. кубически метра годишно като първи етап и от 40 млрд. кубически метра на последващ етап.

Потенциалните източници на природен газ са Азербайджан, Туркменистан, Ирак, Кипър и Русия, а за обратния поток - суровина от западноевропейските газови хъбове.

Оптимистичният срок за изграждане на първия етап на новия газопровод е 2018 година.

Гърция и "Турски поток"

Гърция и Русия са на „финалната права“ в преговорите за строителството на продължение на газопровода „Турски поток“ на гръцка територия. Това заяви пред гръцкия парламент министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис, чиито думи цитира вестник „Прото тема“, предаде "Фокус".

Според него, благодарение на газопровода, Гърция ще стане „плуралистичен енергиен възел и ще извлече различни ползи, от ниски цени на газа до бюджетна изгода, и това е в интересите на държавата и народа“.

„Лично аз имах контакти и подкрепих този тръбопровод. Същото прави и премиерът и не питаме никого“, отбеляза министърът.

В същото време той напомни, че перспективите за създаването на газопровода, който ще минава по територията на Гърция, безпокоят „европейските и трансатлантическите кръгове“.