На срещата си с президента на САЩ Джо Байдън мексиканският му колега Андрес Мануел Лопес Обрадор е приел да инвестира 1,5 милиарда долара в "умни" технологии за защита на границата между двете страни, съобщи Белият дом, цитиран от световните агенции и БТА.

Лопес Обрадор и Джо Байдън се срещнаха вчера във Вашингтон и изразиха готовността си за сътрудничество в борбата срещу инфлацията и миграционната криза по общата им граница.

Същевременно Белият дом подчерта, че добросъседското сътрудничество е успяло там, където заплахите на предишния американски президент Доналд Тръмп да издигне стена по границата и да накара съседната страна да плати за нея, са се провалили.

Самият Байдън определи Лопес Обрадор като приятел и партньор. Двамата се срещат за втори път в Белия дом.

Двамата лидери са призовали и за други стъпки, като увеличаване на броя на работните визи, издавани от САЩ, както и приемането на повече бежанци. Предвижда се и създаването на съвместни мексиканско-гватемалски патрули, които да залавят трафиканти на хора, работещи по границата между двете страни. Официално тези споразумения все още не са обявени.

В началото на юни мексиканският държавен глава отказа да участва в срещата на високо равнище на двете Америки, която се провеждаше в Лос Анджелис, с мотива, че не са поканени Венецуела, Куба и Никарагуа. Байдън и Лопес Обрадор са на различни позиции и по отношение на украинската криза, като Мексико отказва да се присъедини към наложените от Запада санкции срещу Русия.

"Въпреки преувеличените заглавия, които виждаме често, двамата имаме стабилни работни отношения", увери Байдън. "Вярвам, че работейки заедно, можем да си помогнем да решим проблемите си", добави президентът на САЩ.

Байдън определи миграцията като предизвикателство за всички страни от полукълбото и добави, че Вашингтон създава легални възможности за мигрантите да достигнат до територията на страната.

Рейтингът на президента на САЩ отбеляза повишение от 3% тази седмица, като той вече се ползва с одобрението на 39% от американците, показва проучване на Ройтерс и Ипсос. 55% от гражданите на страната не одобряват действията на Байдън по време на президентския му мандат.

Подкрепата за президента демократ спадна под 50% още през август миналата година, което предизвиква опасения, че Демократическата партия може да загуби контрола си над поне една от двете камари на Конгреса на САЩ на изборите на 8 ноември тази година.