Бригадите "Ал Кудс", въоръженото крило на палестинското движение "Ислямски джихад", публикува в акаунта си в Телеграм видеозапис на двама израелски заложници в Газа, които молят за освобождаването им, предаде Ройтерс.

Двамата мъже се идентифицират като Гади Мозес и Елад Кацир и се появиха в кратък видеоклип с молба да се засилят усилията, за да могат да се съберат със семействата си.

"Ние умираме всеки момент. Намираме се в непоносима ситуация", каза Мозес, гледайки към камерата.

Двамата мъже са небръснати и изглеждат отслабнали.

Мозес е фермер на възраст около 79 години, който е заловен в кибуц на 7 октомври, когато бойната групировка "Хамас" извърши своите атаки в южната част на Израел. Кацир, на 47 г., също е бил заловен в кибуц заедно с майка си, която по-късно е освободена. Според съобщения в медиите баща му е бил убит.

Израел и "Хамас" се споразумяха за едноседмично прекратяване на огъня в края на ноември с посредничеството на Катар и Египет, което включваше освобождаването на повече от 100 заложници от Газа в замяна на 240 палестински жени и тийнейджъри от израелски затвори.

Според медийна публикация Израел е предложил да спре сраженията в Газа поне за една седмица на преговорите за освобождаване на още заложници от ивицата, предадоха междувременно ДПА и БТА.

Новинарският портал "Аксиос "(Axios) във вторник съобщи, позовавайки се на двама израелски служители и "информиран източник", че Израел очаква палестинската войнствена организация "Хамас" да освободи повече от три дузини заложници в замяна.

По-рано във вторник израелският президент Ицхак Херцог допусна перспективата за нова пауза в бойните действия.

"Израел е готов за нова хуманитарна пауза и допълнителна хуманитарна помощ, която да позволи освобождаването на заложниците", заяви той пред дипломати, според говорител.

Предложението на Израел за поне едноседмично прекратяване на огъня в замяна на освобождаването на около 40 заложници е представено чрез посредника Катар, съобщи "Аксиос".

Останалите жени, мъже над 60-годишна възраст и други заложници, които все още са държани в Газа, които са болни или тежко ранени и се нуждаят от спешна медицинска помощ, трябва да бъдат освободени, съобщи информационният портал.

Това е първото предложение на Израел, откакто миналия месец изтече едноседмичното прекратяване на огъня, съобщи "Аксиос". По време на това прекратяване на огъня бяха освободени 105 заложници. В замяна Израел освободи 240 палестински затворници от израелски затвори.

В понеделник медиите съобщиха, че шефът на Мосад Давид Барнеа е консултирал директора на ЦРУ Уилям Бърнс и министър-председателя на Катар Абдулрахман Ал Тани във Варшава за нови преговори с "Хамас". 

Междувременно израелската система за противовъздушна отбрана прехвана шест ракети, изстреляни от територията на Ливан, а в отговор самолет на израелските ВВС нанесе удар по пусковата установка и отряд ливански бойци, съобщи пресслужбата на армията, предаде ТАСС.

"След като в района на Ифтах в Северен Израел прозвучаха сирени за въздушна тревога, системата за противовъздушна отбрана на армията успешно прехвана шест ракети, изстреляни от Ливан. В отговор самолет на израелските ВВС атакува както пусковата установка, така и терористичен отряд в Ливан, който стреляше към Израел", се казва в информацията. "Освен това самолетът нанесе удар по военен обект на "Хизбула" на територията на Ливан", допълва пресслужбата.

От израелското военно ведомство допълват, че двама войници са били ранени при обстрел на пост на армията близо до селището Малкия в Северен Израел.

Племенник на Ясер Арафат: Махмуд Абас трябва да се оттегли 

Насер ал Кудва, бивш палестински външен министър, заяви пред Франс 24, че 18-годишното управление на Махмуд Абас начело на Палестинската автономия "трябва да приключи", като добави, че преобладаващото мнозинство от палестинците са съгласни с това.

Тяхно право е да видят ново ръководство, каза той и добави, че "85% от палестинците искат господин Абас да подаде оставка".

Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас

Снимка: БТА/АP, Cristophe Ena
 

Насер ал Кудва, бивш външен министър и племенник на покойния палестински лидер Ясер Арафат, заяви в интервюто, че "определено не изглежда, че Израел се цели в "Хамас", а всъщност води "истинска война на жестокост" срещу цивилни палестинци.

Кудва също така не смята, че Израел "ще успее да елиминира "Хамас" и призова двете страни да приключат войната "по подходящ начин", като подчерта, че от палестинците зависи да се справят с последиците от конфликта като единен народ.

Макар че за преходния период може да е необходимо временно арабско или международно присъствие, палестинците трябва да имат водеща роля, каза той.

"Идеи като това да дойдат някакви чужденци, които да свършат тази работа, няма да проработят".

Кудва заяви, че макар войната вероятно да отслаби "Хамас", в бъдещите междупалестински преговори ще трябва да участва и тази групировка. "Ние, като палестинци, трябва да сме готови (...) да продължим да дебатираме с тях", каза той.

Запитан дали президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас трябва да се оттегли, Кудва отбелязва, че "преобладаващото мнозинство от палестинския народ" иска той да напусне. Абас е бил избиран само веднъж през 18-те си години начело на държавата и е си 18-те си години начело и оттогава е станал крайно непопулярен, като социологическите проучвания показват, че "85 % от палестинците искат господин Абас да подаде оставка (...) този човек е там от 18 години с [еднократен] избор. Това трябва да приключи."