В отговорите в пряк ТВ-и радиоефир Владимир Путин обяви, че след напредъка на преговорите по иранската ядрена програма, Москва не е имала защо да спазва ембаргото за бартера ”петрол срещу ракети”.

Вижте снимки >>>

Руският президент заяви, че гъвкавата и доброжелателна позиция на Иран, желанието му да се споразумее със Запада за ядрените си програми са обусловили решението му да поднови изпълнението на договора за доставката на руските системи за ПВО "С-300" за Техеран, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Путин подчерта, че Москва ще продължи да работи съгласувано с партньорите си в САЩ по преговорите с иранците.

"Сега, с напредъка по иранската ядрена линия - а той е очевидно положителен, - не виждаме никаква причина да продължим да спазваме едностранно забраната (за доставка на "С-300")", каза той.

Владимир Путин подчерта, че с тези ракетни комплекси Иран ще бъдат сдържащ фактор в Близкия изток предвид ситуацията в Йемен и те няма да са заплаха за Израел, защото са отбранителни. Той отбеляза, че доставката им не противоречи на международното ембарго, вкл. оръжейно, срещу Иран.

Руският държавен глава обеща, че Русия ще координира със западните си партньори действията си по отношение на "санкционния списък, предвиден от съответните резолюции на ООН" за Иран, съобщи ТАСС.

Не искаме неустойки за "Мистрал"-ите

Русия няма да иска от Франция неустойки за отказа да й достави бойни кораби "Мистрал", но извършените авансови плащания трябва да бъдат върнати, заяви Владимир Путин.

Изхождам от това, че френското ръководство, французите, са порядъчни хора и ще ни възстановят парите, каза президентът.

Недоставените кораби нямат "никакво влияние за боеспособността на руската армия", заяви още Путин.

Навремето сключихме тези договори пред всичко, за да подпомогнем нашите партньори и да осигурим натоварване на корабостроителниците им, обясни Путин.

Той добави обаче, че отказът да бъдат доставени корабите поражда съмнение в надеждността на партньорите от НАТО, "които губят част от суверенитета си".

В средата на март вторият хеликоптероносач тип "Мистрал", носещ името "Севастопол" бе пуснат на вода.

В Украйна няма руски войски

Путин обяви, че настоява киевските власти да изпълняват изцяло Минските споразумения и бе категоричен, че съществува единствено политическо решение на конфликта в Украйна. За пореден път той отрече в Украйна да има руски войски.

"Ние имаме интерес от пълна нормализация на отношенията с Украйна и от своя страна ще направи всичко за това, но в дневния ред стои въпросът за Донбас. Очакваме от украинските власти да изпълняват всички ангажименти, поети в Минск", каза руският президент.

Той допълни, че украинският президент Петро Порошенко не му е предлагал да вземе Донбас по време на преговорите на „нормандската четворка“ в Минск.

Не, нищо такова няма. Ние обсъждахме въпроси, свързани с възраждането на икономиката, социалната сфера в Донбас, там има много проблеми“, каза Путин.

Руският лидер припомни, че в Източна Украйна живеят хора, които нямат „никакво отношение нито към бойните действия, нито към борбата на въоръжените хора за техните си им права“.

„Там има хора, които нямат нищо общо, които са заработили пенсията си, включително работейки 20 години в независима Украйна. Те не са виновни, защо не им плащате, задължени сте да го правите по закон. По този начин може да си кажем, че украинските власти сами си режат ръката в Донбас, ето къде е трагедията“, допълни Владимир Путин.

Заплахите - след санкциите и от ИДИЛ

По думите на президента, Русия е способна да преодолее всякакви заплахи, ако обществото остане сплотено.

"Има много заплахи, които няма как да предскажем. Но запазим ли стабилната вътрешнополитическа ситуация, запазим ли консолидацията на обществото, която виждаме днес, никакви заплахи не са нищо за нас", убеден е държавният глава.

Така той отговори на въпрос какви нови заплахи за развитието на Русия вижда при днешния силен натиск отвън върху страната, по-специално чрез антируските санкции, пояснява ТАСС, цитирана от БТА.

Групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) не заплашва пряко Русия, но специалните служби наблюдават присъединилите се към нея руснаци и граждани на други страни от ОНД, заяви Владимир Путин.

Руският президент каза, че пряка заплаха за страната няма, но буди тревога фактът, че в редиците на организацията има руски граждани.

Путин отбеляза, че тези руснаци се обучават на териториите, контролирани от "Ислямска държава", а после може да се върнат в Русия. Отчитаме това и се подготвяме, заключи президентът.