Над 20 000 служители на вътрешните войски и „Беркут” са в украинската столица, предаде „Обозреватель”.

От много райони на страната пристигат войници. И затова за нас е много важна отбраната на самия площад „Независимост”. Ние се опитваме максимално да контролираме процеса на навлизането на силите за сигурност. Но във всеки случай, броят им в Киев вече е изключително голям”, изтъкна Андрей Парубий, ръководител на палатковия лагер на площад „Независимост” и депутат от „Баткившчина”, цитиран от "Фокус".

Около 2000 протестиращи, много от които с противогази, хвърлят пиратки срещу полицията, която им отвръща със сълзотворен газ, съобщи ИТАР-ТАСС.

Улицата, на която вчера избухнаха протестите, е блокирана от останки от изгорели автобуси, зад които са образували кордон неколкостотин полицаи с щитове. На мястото има и голям брой автобуси на силите на реда.

Вижте снимки от сблъсъците >>

Пред изгорелите автобуси протестиращите посипват със сол асфалта, който се заледи след използваните за разгонване на протеста водни оръдия. Полицията е задържала над 20 участници в протестите.

Около 100 служители на силите на реда са потърсили медицинска помощ, като 61 от тях са приети в болница, съобщи пресслужбата на вътрешното министерство.

Позовавайки се на отдела за здравеопазване, киевската градска държавна администрация на свой ред съобщи, че към службите за спешна медицинска помощ тази сутрин са се обърнали 103-ма участници в протеста, пострадали при сблъсъците. 42-ма демонстранти са в болница, четирима от тях - с тежки травми.

Исканията на опозицията

След снощните сблъсъци, президентът на Украйна Виктор Янукович изрази готовност да преговаря с опозицията и да създаде междупартийна комисия за разрешаването на ескалиращата политическа криза в страната.

От опозицията пък днес оповестиха пет свои искания, за да се стигне до преговори. При това програмата "Минимум" вече не предвижда компромиси с президента Янукович, предаде "Фокус".

Сред минималните изисквания са:
  •  Незабавни предсрочни избори за президент и парламент;
  • Промяна на закона за избора на държавен глава и нов състав на ЦИК
  • Оставка на правителството на Микола Азаров и сформиране на преходно правителство. Смяна на главния прокурор и председателят на парламента
  • Наказване на вътрешния министър Виталий Захарченко с повече от оставка
  • Отмяна на всички скандални закони и пълна амнистия за всички участници в революционното противопоставяне.