Броени часове след като Москва осигури на Киев по-евтин газ и се ангажира да купи украински облигации за 15 милиарда долара, опозицията в Украйна се обяви против споразуменията между Владимир Путин и Виктор Янукович, предаде БТА.

Световният шампион по бокс Виталий Кличко, който възнамерява да се кандидатира за президент на Украйна,обвини президента, че е предал националните интереси на страната и призова за предсрочни президентски избори.

Той добави, че Янукович е негов "личен съперник" и той го предизвиква да премерят сили "на ринга".

Д-р Железен юмрук - от ринга до политиката (фотогалерия)

От трибуната на проевропейските протести в Киев бившият министър на икономиката Арсений Яценюк пък попита какво е получила Русия в замяна на щедростта си.

Той заяви, че депутатите от опозицията ще блокират заседанията на парламента, както са правили няколко пъти в миналото, за да предотвратят евентуално одобряване на сделката с Русия, предаде Ройтерс.

"Нито един документ, противоречащ на европейската интеграция, няма да мине през процедурата на гласуване в парламента", каза той.

"Зная само едно място, където можеш да намериш безплатно сирене, и това е капанът за мишки", каза Яценюк.

Вижте снимки от протестите

Демонстрантите скандираха "Слава на Украйна!", настояваха за оставката на Янукович и правителството и скандираха "Не!", когато лидерите на опозицията ги питаха дали са съгласни със споразуменията, сключени с Москва.

Протестиращите поискаха от Янукович, щом цената на газа ще бъде намалена с 30 на сто, с толкова да бъдат намалени и всички тарифи в Украйна.