Украйна се размина с въвеждане на извънредно положение. Имаше такава опасност, след като миналата нощ протестиращи окупираха Министерството на правосъдието. Днес обаче сградата беше освободена. Опозицията обяви, че е готова да продължи преговорите с президента, въпреки опитите на властта да предприеме крайната мярка, предаде БНТ.

Окупаторите очакват от властите в отговор на това решение ще изпълнят обещанията си за амнистиране на всички политически затворници. Ако това не стане, те ще предприемат нова блокада, съобщи БТА.

Радикално настроените активисти обвиниха лидерите на опозицията, че са готови на компромис с властта, а официалните власти в Украйна заплашиха да въведат извънредно положение, но засега тази възможност се размина.

Преговорите продължават

Украинската опозиция обяви, че е готова да продължи преговорите с президента Виктор Янукович, като същевременно предупреди, че търпението на протестиращите има граници.

В общо комюнике основните опозиционни партии заявиха, че са готови да подновят дискусиите, "въпреки опита на властите да прекратят преговорите и да въведат извънредно положение", предаде АФП.

Окупации и в страната

Украинската милиция успя да освободи блокираната сграда на областната администрация на Сумска област. В Черкаска област милицията осуети опит за превземане на сградата на областната администрация и арестува 12 души. В Днепропетровска област 15 от окупаторите на сградата на областната администрация бяха осъдени на по 2 месеца затвор.

Вижте снимки от протестите>>

Губернаторът на областта Дмитрий Колесников призова жителите да не се поддават на провокации от страна на екстремисти, които се опитват да дестабилизират обстановката.

Председателят на парламента на Кримската автономна република Володимир Константинов пък подчерта, че безредиците в Украйна са вирус, който е плъзнал из цялата страна.

Обесен на Майдана

В Киев властите започнаха да разследват смъртта на 55-годишен мъж, намерен обесен тази сутрин на скелето на огромната изкуствена новогодишна елха, предаде Ройтерс. По тялото на мъжа няма следи от насилие.

Елхата на Площада на независимостта се превърна в символ на протестите срещу Виктор Янукович и на нея са окачени плакати срещу властта. Странно е кога е станал инцидентът с обесения мъж, за когото е установено, че е от град Волни, защото площадът е пълен с протестиращи ден и нощ, отбелязва Ройтерс.