Това предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на представител на сепаратистите, съобщи БТА.

Председателят на президиума на Върховния съвет на самопровъзгласилата се Донецка народна република Денис Пушилин заяви, че на този етап не може нито да потвърди, нито да отрече тази информация.

Пономарьов е в "черния списък" на ЕС за Русия.

49-годишният самопровъзгласил се кмет беше човекът, който поиска от Владимир Путин войници и оръжия и обеща в интервю пред руската преса да "изтреби" онези, които са срещу него.
За да спря президентските избори в Украйна на 25 май, Пономарьов каза, че е готов да "плени някой и да го обеси за топките".  Той няма два пръста на лявата ръка и поддържа неяснота относно миналото си и евентуалното си участие в специални операции, разказа наскоро за него Франс прес.

Украинският президент Петро Порошенко нареди по-рано да се създадат хуманитарни коридори, за да може цивилните да напуснат зоните на сражения в източната част на страната, предадоха Франс прес и ИТАР-ТАСС, като се позоваха на съобщение на украинското президентство.

"За да се избегнат нови жертви в зоните, в които се води антитерористичната операция, президентът натовари ръководителите на силите на реда със задачата да осигурят всички необходими условия, за да могат цивилните, които искат да заминат, да го направят", се казва в съобщението.

Порошенко е поръчал на правителството да организира транспорта, прехраната и медицинските грижи за тези хора, а на местните администрации да осигурят подслон на хората, напуснали домовете си.
Решението е обявено след среща на Порошенко с ръководителите на службите за сигурност, с министъра на вътрешните работи и на отбраната и с шефа на службата за извънредните ситуации.