В Харков започна антитерористична операция, съобщи министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков. По негова информация са арестувани 70 души, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

Вижте снимки >>>

В съобщението си във Фейсбук Аваков отбеляза, че центърът на града е отцепен, както и станциите на метрото. Той призова гражданите да запазят спокойствие.

Не се вълнувайте, щом приключим, ще го отворим, о
перацията се провежда без използването на огнестрелно оръжие, отбеляза още Аваков.

В антитерористичната операция са задействани спецчастите „Ягуар”, които са освободили завзетата от проруски активисти сграда на областната администрация, съобщи депутатът от партия „Баткившчина” Николай Княжицкий, който се позова на Арсен Аваков, предаде УНИАН.

По думите му, „Ягуар” действат професионално – без изстрели и жертви, и са готови да действат и в други източни региони.

През последното денонощия в източните и южните райони на Украйна са пристигнали допълнителни спецподразделения на милицията от други части на страната, които са готови да решават оперативни задачи "без оглед на местните нюанси", се посочва в прессъобщение на вътрешното министерство, цитирано и от ИТАР-ТАСС и БТА.

Снощи проруските активисти, превзели областната администрация в Харков, обявиха създаването на „Харковска народна република”.
Според демонстрантите, републиката ще стане суверенна държава, която ще „гради отношения с другите държави в съответствие с международното право”.

Демонстрантите възнамеряваха да помолят Русия да бъде посредник и да гарантира мирното провеждане на референдума в Харковска област.

Руското външно министерство призова междувременно незабавно да бъдат прекратени всякакви военни приготовления в Украйна, които могат да предизвикат гражданска война, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира съобщение на външното министерство във Фейсбук.

"Има информация, че в югоизточните райони на Украйна, включително в Донецк, се струпват подразделения на вътрешните войски и националната гвардия на Украйна с участие на бойци от незаконното въоръжено формирование "Десен сектор", се казва в съобщението, цитирано и от БТА.

Особена тревога предизвиква обстоятелството, че в тази операция са включени около 150 американски специалисти от частната военна организация "Грейстоун", носещи униформи на бойци от подразделението "Сокол".
Поставена им е задача да потушат със сила протестите на жителите на югоизточните райони срещу политиката на сегашните киевски власти.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предложи в телефонен разговор с руския външен министър Сергей Лавров да се проведат до 10 дни преговори с участието на Русия, Украйна, САЩ и ЕС.

Сергей Лавров на свой ред призова в телефонен разговор и.д. министъра на външните работи на Украйна Андрей Дещица властите в Киев да вземат спешни мерки за организиране на общонационален диалог с участието на всички политически сили и региони на Украйна.

Лавров е призовал да бъдат отчетени исканията на хората „за дълбоки конституционни реформи, изразявайки готовност Русия да подкрепи процесите заедно с ЕС и САЩ”.
Русия смята, че Украйна трудно може да разчита на стабилизация без  федерализация, гарантираща интересите на всички региони.

"Призоваваме президента Путин и неговото правителство да прекратят усилията си за дестабилизиране на Украйна", каза говорителят на Белия дом Джей Карни, като предупреди, че нахлуване на руските войски в източната част на страната ще бъде счетено за опасна ескалация.

"Готови сме да въведем нови санкции срещу руската икономика", предупреди Карни.