Отлагането бе обявено тази нощ от президента на "Газпром" Алексей Милер след среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

По думите на Милер след снощните консултации с Европейската комисия руската страна е решила да направи стъпка с цел продължаване на конструктивните разговори.
Тоест режимът за предплащане на заявения обем природен газ ще влезе в сила за Украйна не от утре, а от понеделник, 16 юни, в 10 часа московско време.

Милер каза, че "съответните разпореждания" вече са предадени в "Газпром".

За днес сутринта е предвидено подновяване на тристранните преговори между Русия, Украйна и ЕС. Те ще бъдат предшествани от двустранни консултации на ЕК с Русия и с Украйна.

Предплатата

Въвеждането на режима на предплащане на доставките зависи от погасяването в пълен обем на дълга за доставения до 1 април газ в обем 2,237 млрд. долара, част от който (786 милиона долара) бе платена на 2 юни, както и от напредъка в плащанията за доставките за април и май. Тогава "Газпром" направи първата отсрочка във въвеждането на авансово плащане на доставките.

Цената на газа

Основният въпрос, по който се преговаря, е за цената на газа за Украйна. Той ще трябва да се обсъжда още няколко дни, каза Йотингер.

Украйна ще плати дълга за руския газ, след като бъде определена цената на газа, каза преди дни украинският енергиен министър Юрий Продан.

По-рано европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер определи като справедлива цена за Украйна 350-380 долара за 1000 кубически метра газ.

Путин: Продължаваме преговорите за споразумение

Руската делегация е упълномощена да продължи разговора от конструктивна позиция с цел постигане на взаимно приемлива договореност. Това е казал президентът на Русия Владимир Путин по телефона на германския канцлер Ангела Меркел.