Това заявява пред "Известия" самата Фoренца след посещение в Донбас, информира ТАСС, цитирана от БТА.

"Голям срам е, че ЕС подкрепя киевския режим. Ето защо подписах вече петиция италианското правителство официално да признае самопровъзгласените републики. И ще обсъждам в Европейския парламент петиция, приканваща да бъде спряна подкрепата за правителството на (украинския президент Петро) Порошенко и да бъдат признати ДНР и ЛНР", казва евродепутатката от групата на Европейската обединена левица.

Фoренца съобщава, че в Европарламента скоро предстои среща, на която ще бъдат поканени представители на двете сепаратистки републики в Украйна. "Целта е да се разгледа проблемът на международно равнище и да се покаже как обикновените хора смело се борят за свободата си в сражения с днешния фашизъм. Поела съм ангажимент пред много хора от Донбас. И смятам да удържа на думата си", казва тя.

Организаторът на посещението ѝ в Донбас - Тобиас Фенинг, представен от вестника като политически активист от Германия, обаче смята, че ще мине още доста време, докато ЕС признае отцепническите републики.

Някои евродепутати и политици, най-вече антифашисти, редовно посещават ДНР и ЛНР. Освен това активисти от италианския град Торино, Острава в Чехия и от гръцката столица Атина са отворили там информационни центрове на ДНР, отбелязва ТАСС.

Донецка и Луганска република съществуват от април 2014 г., като са признати единствено от Южна Осетия. През февруари руският президент Владимир Путин нареди да бъдат признати личните документи, издавани от двете републики.