"Гибелта на петима украински войници в боеве с проруски бунтовници в Източна Украйна вчера отново показва трагичните последици от руската агресия. ЕС осъжда руската агресия и никога няма да признае незаконното анексиране на Крим" от Русия", заяви той след срещата в Брюксел между лидерите на 28-те страни членки на ЕС и тези на Украйна, Грузия, Молдова, Беларус, Армения и Азербайджан.

"Замразени конфликти и въоръжени конфликти продължават да пречат на развитието и да пораждат страдания" в тези шест бивши съветски републики, с които ЕС иска да задълбочи сътрудничеството си в рамките на Източното партньорство", каза още бившият полски премиер, цитиран от Фрас прес и БТА.

"Източното партньорство не е насочено срещу Русия. Това не е геополитически конкурс за красота между Русия и ЕС, а истинско партньорство между суверенни страни, без политически, икономически или военни принуди и заплахи", подчерта Туск. На срещата в Брюксел са били обсъдени "едни от най-големите заплахи днес - кибератаките, лъжливите новини и хибридната война", съобщи той.

Туск каза, че през последните дни британският премиер Тереза Мей е направила "ясни изказвания", които според него разкриват "враждебни дейности на Русия (във връзка с) референдума" за Брекзита през юни 2016 г.

"Помним също някои груби прояви по време на изборите в някои страни членки и в САЩ", където специален прокурор разследва възможна намеса на Русия в президентските избори от 2016 г., заяви още той.

Петиматата войници са загинали при стълкновения със сепаратистите от Луганска област е най-сериозното нарушение на новото примирие, договорено през август. Според военното командване на Украйна войниците са загинали в продължили 8 часа боеве край селцето Кримске, на 30 км западно от Луганск. Убити са и 8 бунтовници, съобщи Ройтерс.

Напрежението в Луганската област нарасна след разразилия се конфликт между сепаратистки фракции, контролиращи града. Според украинските власти Русия е увеличила военното си присъствие в Източна Украйна, където през последните дни се стигна до противопоставяне между самите сепаратисти. Москва категорично отхвърля твърденията за каквато и да е пряка намеса в конфликта. 

ЕС притисна Украйна да ускори реформите