Според агенция УНИАН става дума за Микола Петрук от Блока на Юлия Тимошенко, който е с травма на главата, отбелязва руското електронно издание "Лента". Десетки опозиционери блокираха вчера следобед парламентарната трибуна в опит да осуетят приемането на проекта - дело на депутати от мнозинството. Текстът разширява сферата, в която руският се използва официално - според опозицията фактически го превръща във втори държавен език наред с украинския, при все че формално не го определя за такъв.

Председателят на парламента се отказа от намерението да постави проекта на гласуване, но това не успокои депутатите от опозицията. Мнозина от тях се нахвърлиха върху противниците си, които отвърнаха с юмручни удари. Изгубил равновесие, парламентарист от опозицията размаха в един момент крака във въздуха. Негов колега започна да удря един от авторите на спорния законопроект, описва агенцията сбиването във Върховната рада.

Преди днешното заседание на парламента, на което е предвидено обсъждането да продължи, близо 30 депутати от опозицията отново блокираха трибуната, съобщи ИТАР-ТАСС. Рускоезичната общност в Украйна е многобройна и статутът на руския език постоянно става повод за конфликти в бившата съветска република с 46-милионно население.

По време на предизборната си кампания президентът Виктор Янукович обеща да направи руския втори държавен език. Анкети в Украйна обаче показват, че неговата Партия на регионите е нестабилна в навечерието на парламентарните избори през октомври, посочва АФП. Партията на регионите, която има мнозинство в парламента, предлага руският да бъде обявен за "регионален език" в 13 от общо 27-те административно-териториални единици на Украйна. Статут на регионален може да получи в автономен Крим и езикът на кримските татари, в Закарпатска област - унгарският, а в Черновицка - румънският.