Службата за гранична охрана обвини бойците, че се крият по околните жилищни сгради и покриви и че използват цивилни като "жив щит", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Луганска област граничи с Русия и местните сили за гранична охрана и преди са влизали в сблъсъци с бойци, опитващи се да проникнат от Русия в Украйна.

Затишие е настъпило в района на подразделението на украинската гранична служба в Луганск, съобщава УНИАН, цитирана от Агенция „Фокус“. Граничарите са атакувани вече над 14 часа.

В района на Луганския граничен отряд се наблюдава затишие. Обаче да се говори, че въоръженото противопоставяне е приключило е още рано. Терористите остават на своите позиции”, заяви представител на отдела за връзка с медиите на украинската гранична служба.

По времето на хуманитарното примирие, което продължи около 30 минути, до 13.30 часа, от територията на поделението бяха изведени част от ранените граничари.

От мястото на бойните действия бяха изведени ранени и убити нападатели.

По-рано беше съобщено за изгубена връзка с украинските граничари, които часове наред водеха сражение в Луганск.

Връзката с граничарите е прекъсната. Понякога получаваме кратки текстови съобщения. След така нареченото 20-минутно „примирие”, по време на което успяхме да изведем 7 ранени, повече информация за загинали или ранени граничари нямаме”, заяви представител на Граничната служба на Украйна.

Нападението над граничарското поделение в Луганск е било планирано, заяви „народният губернатор” на Луганск Валерий Болотов, предаде РИА Новости.

Това беше един от нашите планове, които разработвахме и сега осъществяваме. Ние освобождаваме собствените си земи и територии. Управлението на украинската гранична служба е само един от рубежите. Ние започнахме да защитаваме града”, заяви Болотов.