Болградският регион ще остане в сегашните си граници и няма да бъде засегнат от териториалната реформа в Украйна, съобщи bTV.

Това стана ясно от интервю на депутата от НФСБ Борис Ячев в предаването "Лице в лице", където темата бе повдигната.

Ячев коментира казуса с етническите българи в Украйна, чието бъдеще като общност беше поставено под въпрос след взето решение на украинското правителство за териториална реформа, предвиждаща разделянето на Болградския район в Одеска област.

Там живеят около 500 хиляди бесарабски българи. Разделянето на региона би означавало "раздробяване" на тази общност и превръщането ѝ в малцинство. Затова от НФСБ излязоха с декларация, с която се противопоставят на това решение.

"Декларацията отразява тревогата на българския парламент и правителството от териториалната реформа в Украйна, съгласно която най-големия регион ще бъде разделен с 5 по-малки общини, които ще бъдат присъединени към други региони. Няма да могат българите да избират свои представители в местния парламент, а с това ще бъде и разбита тази общност - те ще станат малцинство. От миналата година говорим за това. Българската общност е монолитна и много лоялна към държавността в Украйна. Съществува над 200 години. Имат свои представители в различните институции", посочи Ячев.

От МВнР обаче съобщиха, че украинският външен министър Дмитро Кулеба, в разговор с Екатерина Захариева, е казал, че няма да пипа българския регион.