Украйна въвежда от четвъртък ограничения в електрозахранването, след като Русия на няколко пъти нанесе въздушни удари по нейна критично важна инфраструктура, предаде Франс прес, като се позова на властите.

"Утре, 20 октомври 2022 г., ограничения в електрозахранването ще бъдат въведени в цяла Украйна", обяви тази вечер в "Телеграм" Кирило Тимошенко, заместник-ръководител на канцеларията на президента Володимир Зеленски. Той призова украинците да "сведат до минимум своето потребление" на електроенергия. В противен случай ще има "временни прекъсвания" на тока, предупреди Тимошенко, цитирана от БТА.

Вчера Зеленски каза, че от 10 октомври Русия е унищожила около 30 процента от от украинските производствени мощности на електроенергия. Над 1000 украински населени места са без ток.

На този фон Испания обяви днес, че ще изпрати на Украйна пет електрически генератора. Става въпрос за четири 400-киловатови и един 150-киловатов генератор, съобщи испанското министерство на отбраната в комюнике, цитирано от Франс прес.

Ердоган към Зеленски: Трябва да се запази възможността за дипломатическо решение на кризата в Украйна

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разговаря днес по телефона с украинския си колега Володимир Зеленски, съобщи Дирекцията по комуникации на турското президентство, съобщава турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Двамата са обсъдили последните развития във връзка с войната в Украйна.

Ердоган изтъкна, че при всякакви обстоятелства трябва да бъде запазена възможността за дипломатическо решение на кризата в Украйна.

Той добави, че Турция е готова да направи всичко необходимо за прекратяването на войната чрез преговори, посочиха от Дирекцията по комуникации на турското президентство.

Ердоган също така благодари на президента на Украйна за изказаните съболезнования по повод експлозията миналата седмица в мина в окръг Бартън, Северна Турция, при която загинаха 41 души.