Главното управление на разузнаването в Министерство на отбраната на Украйна атакува завод за сглобяване на дронове на територията на Русия, съобщи украинската държавна агенция УНИАН, като се позовава на РБК-Украйна.

Предприятието се намира в Татарстан, което е на 1000 км от украинската граница. Официално разузнаването не е потвърдило, че става въпрос за негова специална операция.

Посочва се, че има значителни разрушения, а на видеоклипа, разпространен от украинските медии, се вижда как безпилотният самолет се насочва директно към сградата и се забива в покрива.

За украинския удар съобщават и руските медии. От руска страна информират, че атака е извършена от безпилотник UJ-22, който е на въоръжение в украинската армия от 2020 г. и носи на борда си не по-малко от 20 кг взрив, пише УНИАН. 

За първи път украински безпилотни летателни апарати атакуваха предприятия на територията на автономната република Татарстан, в градовете Елабуга и Нижнекамск, информира пресслужбата на ръководителя на Татарстан Рустам Миниханов, цитирана от ТАСС.

В резултат от атаката в Елабуга са пострадали 7 души, като сред тях няма тежко ранени, съобщава ТАСС, като се позовава на данни от Единната дежурно-диспечерска служба. Те са със средни и леки наранявания. Сред тях има и двама тийнейджъри. Хората са пострадали най-вече от разлетелите се осколки. Счупени са и стъклата на три сгради.

"Няма сериозни разрушения, технологичният процес на предприятията не е нарушен", се казва в прессъобщение от пресслужбата на ръководителя на Татарстан. Това е точно обратното на гледката от разпространените от украинските Телеграм-канали видеоклипове, които показват експлозия и пожар.

Сателитна снимка на специалната икономическа зона "Елабуга", където се намира заводът

Снимка: Maxar Technologies via AP/БТА

Създадената през 2006 г. специална икономическа зона "Елабуга", в която се намират десетки фабрики и предприятия, специализирани в производството на химикали, машиностроене и металообработка, се намира на около десет километра от града. Според разузнаването на САЩ Москва изгражда с помощта на Иран завод за производство на дронове, които използва в Украйна, пише БТА.