Украйна удари ключов мост в Херсон с американски ракети, а руски ракети - Краматорск.

Най-малко един човек беше убит днес при руски ракетен удар в украинския град Краматорск, съобщи  управителят на Донецка област Павло Кириленко, цитиран от Ройтерс и БТА.

Нападението е причинило силни експлозии и пожар в жилищна сграда, заяви Кириленко в Телеграм.

"Руснаците удариха централната част на града. . . Засега се знае за най-малко един загинал цивилен", каза той.

На мястото са пристигнали спасители. Снимка, публикувана в интернет от кмета на Краматорск Олександър Хончаренко и градския съвет, показа пламъци да излизат от жилищна сграда.

Украинската армия е ударила ключов мост в контролирана от Русия територия в южните части на страната с получени от САЩ ракетни установки "Хаймарс", съобщи регионален служител от назначените от Русия власти, предаде Ройтерс.

Военни анализатори казват, че наскоро пристигналите ракетни установки "Хаймарс", които са по-точни и с по-голям обсег на действие от други оръдия, могат да бъдат коз за Киев в опита му да предприеме контраофанзива в южните райони на страната.

В разпространено от ТАСС видео Кирил Стремусов, заместник-ръководителят на поставената от Русия администрация на Херсонска област, каза, че украинската армия е поразила Антоновския мост в Херсон с "Хаймарс", нанасяйки щети на пътя, но без да причини жертви.

Дългият около километър мост е един от двата пропускателни пункта към контролираната от руснаците територия от западната страна на реката, където се намира включително главният град на района Херсон, в който преди руската инвазия живееха 280 000 души. Русия превзе Херсон и района около него при малко съпротива от украинска страна в началото на инвазията си, но през последните седмици украински представители говорят за планирана контраофанзива, при която - благодарение и на доставените от Запада оръжия - да си възвърнат контрола върху територията.

Стремусов каза, че повреденият мост, на който имало четири огромни дупки в асфалта, ще бъде ремонтиран.

Междувременно днес Украйна се присъедини към Международната агенция по енергетика (МАЕ) преди очакваната тежка зима в световен план на фона на енергийната криза, докато продължава руската военна инвазия в страната.

"Вярвам, че тази зима може да се превърне в исторически тест за европейската солидарност", заяви изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол по време на церемонията по подписването на Съвместното споразумение за асоцииране, което се състоя във Варшава.

Украинско членство показва подкрепата на МАЕ за страната с оглед на продължаващата руска военна инвазия и засилващите се рискове, че Москва може да реши да прекъсне доставките на природен газ за останалата част от Европа.