Украйна започна изграждането на втори лагер за военнопленници поради голям брой пленени руски войници, съобщи държавният проект "Искам да живея", цитиран от ДПА.

Проектът, който е част от Координационния щаб за лечение на военнопленници, съобщи днес за новия лагер в "Телеграм". В съобщението се казва, че все повече слабо мотивирани руски войници се предават доброволно, за да отидат в плен в Украйна.

От последната размяна на затворници между Украйна и Русия изминаха няколко седмици, информира БТА.

Според съобщения в медиите новият затвор ще бъде в западната украинска Виницка област, която граничи с Молдова. Лагерът ще се казва "Запад 2" и ще бъде с капацитет от 300 души.

Смята се, че в лагер "Запад 1" в съседната Лвовска област, недалеч от полската граница, има място за около 600 затворници.

Точният брой на руските военнопленници не е известен.

Според оценки Русия все още държи няколко хиляди украинци в плен. Твърди се, че около 1900 войници от защитниците на южния украински пристанищен град Мариупол все още са в руски ръце.

Според украинския комисар по правата на човека Дмитро Лубинец през последните 20 месеца Москва е предала на Киев почти 2600 военнопленници и цивилни.

Междувременно в Одеса и Одеска област беше обявена въздушна тревога в 00.47 часа. Съобщението беше публикувано на сайта на Одеския градски съвет.

По информация на оперативното командване "Юг" в приложението "Телеграм" през нощта има повишена опасност от ракетен обстрел от Черно море.

"До момента противникът е изтеглил само 3 надводни ракетоносци (малки ракетни кораби), оборудвани с 24 ракети тип "Калибър", съобщават от ОК "Юг".

Българската общност в Одеска област е трета по численост и наброява над 150 000 души според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Снимка: БТА/АП

Международната общност пък подчерта, че Украйна не е останала извън полезрението й на фона на военния конфликт в Газа.

Външните министри на Г-7, които се срещнаха в Токио, увериха днес, че групата ще остане "единна" в своята "твърда подкрепа" за Украйна в лицето на руската инвазия, "дори в настоящата международна ситуация", визирайки конфликта между Израел и "Хамас", предаде Франс прес.

Първите дипломати от Г-7 също така увериха, че ще продължат заедно да налагат "строги санкции" на Москва, ще ускорят усилията за възстановяване на Украйна в "средносрочен и дългосрочен план" и ще продължат "да работят за мирен процес", се казва в комюникето на японското министерство на външните работи, съобщава БТА.

Украйна се страхува все повече от умората на държавите, които я подкрепят, освен това нейната контраофанзива, започнала през юни, досега има много ограничени резултати и вероятността от дълга война на изтощение се увеличава.

Въпреки новия конфликт в Близкия изток, важно е Г-7 ясно да каже на международната общност, че нейният ангажимент за подкрепа на Украйна "никога няма да се изчерпи", по думите на японския външен министър Йоко Камикава, цитирани в комюникето.

Дипломатически източници съобщиха, че ръководителите на дипломацията на страните от Г-7 (САЩ, Япония, Франция, Обединеното кралство, Германия, Италия и Канада) се стремят днес, през втория ден от срещата си, да се обединят около призив за хуманитарни паузи в Газа, опустошавана от месец заради конфликта между Израел и "Хамас".

Според дипломатически източник, интервюиран днес от АФП, през първия ден от срещата е имало "конструктивен обмен" по темата. "Широко единство" изглежда се появява също и във връзка с необходимостта от "спешно" увеличаване на хуманитарната помощ за ивицата Газа, добави същият източник.