Украинските въоръжени сили съобщиха днес, че са атакували с военноморски дронове два руски десантни кораба на Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., предаде ДПА.

Генералният щаб на украинската армия разпространи видео от новото нападение на западния бряг на черноморския полуостров. Освен това се предполага, че руски ракети са поразили и намиращи се в близост казарми на руски войници. ДПА прави уговорката, че въпросната информация не е проверена чрез независим източник.

Руското министерство на отбраната съобщи на свой ред, че над Крим са били свалени два дрона, допълва БТА. Властите в Москва обаче за момента не са изказали мнение относно споменатите от Киев военноморски атаки и дали те са засегнали руски казарми.

Русия води пълномащабна война срещу Украйна вече повече от 20 месеца. Украйна се опитва да отвърне на удара с военна помощ от Запада и периодично обявява намерението си да отвоюва Кримския полуостров, незаконно анексиран от Русия преди 9 години.

Руските въоръжени сили заявиха, че са осуетили украински опит за създаване на предмостие на източния бряг на река Днепър

Руските въоръжени сили днес заявиха, че са осуетили украински опит за създаване на предмостие на източния бряг на река Днепър и на острови наблизо, както и че през последната седмица са били убити около 500 украински войници, предаде Ройтерс. Агенцията отбелязва, че не е успяла да провери от независими източници тази информация, публикувана от руското министерство на отбраната.

"На 9 ноември военнослужещи от мотострелкова рота на руското военно формирование "Днепър" под командването на старши лейтенант Золто Арсаланов унищожи войници от подразделение на украинската 36-та бригада на морската пехота, докато те се опитваха да се укрепят на левия бряг на река Днепър", се казва в изявлението.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред Ройтерс в сряда, че украинската контраофанзива постига постепенен напредък в южната и в източната част на страната, включително по думите му "добри стъпки" в региона на Херсон.

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната тази седмица каза, че Украйна изглежда е извършила атаки през река Днепър в региона на Херсон в средата на месец октомври и отбеляза, че руски военни блогъри съобщават за продължаващи украински сухопътни операции на източния бряг.

В най-новото руско изявление се казва, че руските сили са убили повечето украински войници на 9 ноември и за пленили 11. В него се добавя, че в резултат на това на руски военнослужещи са били връчени държавни награди за "смелост и героизъм" от министъра на отбраната Сергей Шойгу.

В изявлението се говори за многократни неуспешни украински опити за установяване на предмостие на острови и на източния бряг на река Днепър. "В резултат на активни изпреварващи действия на руските войски и на артилерийски огън загубите на врага през тази седмица възлизат на общо до 505 военнослужещи, 18 полеви артилерийски оръдия, 15 лодки и 25 превозни средства", се казва в изявлението.

 

 

Укринформ: Русия държи в плен най-малко 25 украински журналисти 

Русия държи в плен най-малко 25 украински журналисти, заяви днес председателят на Националния съюз на журналистите на Украйна Сергий Томиленко, цитиран от Укринформ.

"Най-малко 25 журналисти остават в [руски] плен. Като пленничество наричаме и затварянето на кримско-татарските журналисти-граждани в местата за задържане. Например Владислав Есипенко и Ирина Данилович, които бяха незаконно задържани от руските окупационни власти в Крим и сега се намират в затвор", каза на пресконференция Томиленко. По думите му това се отнася и за журналисти, които са били задържани във временно окупираните украински територии след началото на пълномащабната руска инвазия.

Говорейки за последните случаи, свързани с представители на медии, Томиленко спомена Виктория Рошчина, която е отишла във временно окупираната зона, докато е изпълнявала професионалните си задължения. Контактът с нея е бил изгубен преди няколко месеца.

Руснаците държат в затвора и Ирина Левченко, която е отразявала новините в Мелитопол, Запорожка област.

Томиленко припомни и за Дмитрий Хилюк - журналист от новинарската агенция УНИАН, който е бил пленен от руснаците при опита им да превземат град Киев и Киевска област. В момента той се намира в затвор в Русия.