Киев потвърди днес информацията на Вашингтон, че Русия е нанесла удари по Украйна с балистични ракети, произведени в Северна Корея, предаде Ройтерс. Агенцията цитира изявление по въпроса на съветника на украинския президент Володимир Зеленски - Михайло Подоляк.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби вчера заяви, че Русия вече е употребила балистични ракети, доставени от Северна Корея, за атаки в Украйна, потвърждавайки изявления на неназовани американски представители във вестниците "Вашингтон пост" и "Уолстрийт джърнъл", че Северна Корея е започнала да доставя в Русия ракети и пускови установки.

"Вече няма маскировка... като част от своята откровена геноцидна война Руската федерация за първи път нанесе удар по територията на Украйна с ракети, получени от... Северна Корея", написа Подоляк в социалната платформа "Екс".

По-рано днес говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат заяви пред националната телевизия, че ВВС са започнали да проучват информацията от САЩ и не могат да я потвърдят, припомня БТА.

Игнат каза, че потвърждението, че ракетите произхождат от Северна Корея е дошло от страна на САЩ, но украинските специалисти все още не са изследвали фрагментите и не са установили дали те могат със сигурност да бъдат проследени до Северна Корея.

Управителят на Харковска област заяви, че Русия е ударила региона с неруски ракети, съобщиха местни медии. "Извършваме всички необходими изследвания. Засега ще кажа, че маркировката е заличена от тези ракети, но това, което можем да видим, е, че страната, която ги е произвела, не е Руската федерация", каза Олег Синегубов.

Много оръжия в арсенала на Северна Корея са от съветската ера и могат да бъдат неразличими от оръжията, притежавани от Русия, добави той.

Вашингтон потвърди, че е имало увеличение на трансферите на оръжия и боеприпаси от Северна Корея към Русия след среща между руския лидер Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун през септември.

В разузнавателна информация от Южна Корея се твърди, че Северът е доставил в Русия повече от един милион снаряда.

Според Кърби най-малко една предоставена от Северна Корея ракета е паднала в поле в Запорожка област на 30 декември.

Русия също така е използвала няколко севернокорейски ракети за удари в Украйна на 2 януари, каза още Кърби, като според него това е станало по време на нощната масирана атака, при която бяха убити петима души и бяха ранени още 130.

Междувременно Украйна заяви, че снощи е свалила 21 от 29 дрона "Шахед", изстреляни от Русия, предаде Ройтерс. В изявление на украинските военновъздушни се казва, че дроновете са били свалени в шест региона в Южна, Централна и Западна Украйна.