Папа Франциск е обезпокоен, че международното внимание се измества от продължаващата вече от почти две години война на Русия срещу Украйна, заяви днес Украинската гръко-католическа църква (УГКЦ), цитирана от Ройтерс и БТА.

Русия започна пълномащабна инвазия на Украйна през февруари 2022 г. и двете страни водят по думите на някои наблюдатели война на изтощение на фона на опасения, че западната подкрепа за Киев може да отслабне, ако конфликтът се проточи.

В свое писмо до ръководителя на УГКЦ Франциск пише, че съжалява, че "на фона на една все по-трагична международна ситуация има риск войната в Украйна да се превърне в забравен конфликт", се казва в изявление на църквата.

В него се пояснява, че Светият отец изпратил писмото си в отговор на писмо от главния архиепископ на украинската църква Святослав Шевчук, в което той изразил подобни опасения относно войната и информирал папата за руските въздушни удари от 29 декември - най-големите от началото на конфликта.

Според изявлението Франциск нарекъл ударите по цивилни и жизненоважна инфраструктура "отвратителни, неприемливи и напълно неоправдани " и призовал международната общност и всички участници в конфликта да търсят мирни решения.

Папата непрестанно призовава за мир и многократно е отправял апели за помощ на "мъченическа Украйна", но някои украински среди отправят критики срещу него заради привидното му нежелание открито да критикува Русия, особено в началото на войната, посочва Ройтерс.

Франциск също така изпрати свой специален пратеник - италианският кардинал Матео Дзупи - в Киев, Москва и Пекин и му възложи да помогне за връщането на украински деца от Русия и окупираните от нея украински територии.

Русия казва, че е готова за мирни преговори, ако Украйна се съобрази с "новата реалност", което предполага признаване на факта, че Русия контролира около 17,5% от украинската територия, отбелязва Ройтерс.

Украинския президент Володимир Зеленски отхвърля всяко предположение, че Москва се интересува от преговори, а днес предупреди -

"Колебанието на Запада насърчава Путин".

Колебанието на Запада относно предоставянето на помощ за Киев насърчава Владимир Путин, който иска да окупира цяла Украйна, заяви  украинският президент , цитиран от Франс прес.

"Трябва да обръщаме внимание на риториката на Путин. Той няма да спре. Той иска да ни окупира напълно", предупреди Зеленски по време на изненадващо посещение във Вилнюс.

"Понякога колебанията на партньорите относно финансовата и военната помощ за Украйна само увеличават дързостта и силата на Русия", изрази съжаление украинският президент.

Владимир Путин няма да спре, докато Украйна и нейните съюзници не приключат с него, добави Зеленски. "Той няма да спре, докато ние заедно не приключим с него", заяви украинският президент на съвместна пресконференция с литовския си колега Гитанас Науседа.

"Доказахме, че Русия може да бъде спряна, че възпирането ѝ е възможно", каза Зеленски.

В случай на украинско поражение, другите съседи на Русия рискуват да бъдат нападнати, добави украинският държавен глава. "Трябва да разберем, че Литва, Латвия, Естония и Молдова могат да бъдат следващите жертви, ако не издържим", отбеляза той.

Зеленски заяви също, че страната му "изпитва остър недостиг" на западни системи за противовъздушна отбрана в условията на засилване на руските масирани въздушни удари през последните седмици.

"Изпитваме остра нужда от тях", каза той пред журналисти в момент, когато Украйна е обезпокоена от намаляването на западната подкрепа за Киев.

"През последните няколко дни Русия е изстреляла срещу Украйна общо 500 ракети, а ние унищожихме 70 процента от тях", добави украинският държавен глава.

Той обаче призна, че запасите от системи за противовъздушна отбрана са малки в страните, които могат да ги предоставят. "Складовете са празни. И съществуват много предизвикателства пред световната отбрана", каза Зеленски.

Украйна се надява да ускори развитието на собствената си отбранителна индустрия и да разработи съвместни проекти за ускоряване на производството на боеприпаси и оръжия, посочва Асошиейтед прес.

Зеленски започна днес обиколка в балтийските държави, пристигайки в Литва в момент, когато страната му се стреми да укрепи противовъздушната си отбрана на фона на масираните руски въздушни удари, отбелязва АП.

Украинският президент написа в "Телеграм", че основният фокус на двудневната му обиколка в Литва, Латвия и Естония, ще бъдат въпросите на сигурността, надеждите на Украйна да се присъедини към Европейския съюз и НАТО, изграждането на партньорства в производството на дронове и създаването на капацитет за водене електронна война.

Пътуващи заедно със Зеленски украински представители подписаха няколко споразумения за сътрудничество за съвместно производство на оръжие с Литва. Подобни споразумения се очаква да бъдат подписани и с останалите балтийски държави, които Зеленски ще посети тази седмица.

Зеленски благодари на Литва за военната помощ и добрата воля. Очаква се утре той да посети Естония и Латвия.

"Знаем колко изтощителна е тази продължителна война и сме заинтересовани от пълната победа на Украйна във възможно най-кратки срокове", каза на съвместната пресконференция със Зеленски литовският президент Гитанас Науседа.

Трите малки балтийски държави са сред най-твърдите политически, финансови и военни поддръжници на Украйна, а някои техни представители се опасяват, че страните им могат да станат следваща мишена на нападение от страна на Русия, посочва АП.