Украйна съобщи, че последните 24 часа са били най-смъртоносните за руските войски в хода на войната досега, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато Москва продължава да засилва зимното си настъпление в източната част на Украйна, изпращайки на фронта десетки хиляди току-що мобилизирани руснаци.

Няма потвърждение от независим източник за твърдението на Украйна, допълва БТА.

Русия от своя страна твърди, че голям брой украински войници са загинали през последните седмици.

Данните за броя на жертвите на всяка от двете вражески страни обикновено се смятат за ненадеждни, а Киев даде малко подробности за последните сражения.

Но твърдението, че сраженията са били най-смъртоносните в хода на войната досега, отговаря на описанията и на двете страни за засилващите се окопни боеве, в резултат на които заснежените бойни полета на Източна Украйна са осеяни с трупове, отбелязва Ройтерс.

Украинските военни увеличиха броя на загиналите руски военнослужещи с 1030 души през последната нощ до 133 190 души. Те определиха това повишение като най-високото във войната до момента.

На свой ред Русия съобщи, че през януари 2023 г. е имало 6500 украински жертви.

Войната скоро ще навлезе във втората си година. В сегашния ключов момент Москва се опитва да си възвърне инициативата, отбелязва Ройтерс.

Киев пък очаква западните танкове за контраофанзива по-късно през 2023 година.

Германия одобри доставката на 178 танка "Леопард 1" на Украйна

Новият германски министър на отбраната Борис Писториус пристигна днес на изненадващо посещение в Киев, предаде Франс прес.

"Първият "Леопард 2" пристигна в Киев. Ще има още такива", обяви в "Туитър" украинският му колега Олексий Резников, публикувайки и снимка, на която той и Писториус държат прозрачна кутия с макет на германския танк. Говорител на украинското министерство потвърди за АФП, че снимката е направена днес в украинската столица.

Междувременно електронната версия на сп. "Шпигел" съобщи, че Съветът за сигурност към германското правителство е одобрил доставянето на Украйна на 178 танка "Леопард 1" от германските промишлени запаси, отбелязва Ройтерс.

Няколко танка от този модел ще бъдат изпратени през лятото, но голямата част ще бъдат доставени догодина, посочва изданието, без да цитира източници.

Миналия месец, на фона на засилващ се международен натиск, германското правителство реши да прати на Украйна по-модерните бойни танкове "Леопард 2" от военните си запаси.