Най-малко един руски военен бе убит при украинска ракетна атака срещу щаба на Черноморския флот на Русия в Севастопол днес. Историческата сграда в града на анексирания от Русия Кримски полуостров е в пламъци, предаде ТАСС.

"Пет ракети бяха свалени от противовъздушната отбрана. Историческата сграда на щаба на Черноморския флот е понесла щети при атаката. Според наличната информация е бил убит един военнослужещ", съобщи руското министерство на отбраната в комюнике.

Губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев предупреди за възможността от второ нападение, но по-късно заплахата беше отменена.

Умоляват се жителите да не пътуват до центъра на града, на място има пожарникари, които гасят огъня. Аеромобилната група е приведена в бойна готовност, въведена е резервна техника.

Отломките от удара са разпръснати на стотици метри, съобщава ТАСС. Щабът е разположен в историческия център на Севастопол в близост до много граждански обекти.

Гражданската инфраструктура около щаба на Черноморския флот и хората по улиците първоначално не са пострадали след ракетния удар, каза Развожаев. Фрагмент е паднал близо до Севастополския руски драматичен театър на името на А. В. Луначарски.

Назначеният от Москва губернатор на Крим Сергей Аксьонов от своя страна съобщи, че над полуострова са били свалени крилати ракети.

 

Атаките, най-вече с безпилотни летателни апарати и безекипажни катери, на анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров зачестиха през последните седмици, отбелязва АФП.

Представител на назначените от Москва власти междувременно съобщи за "безпрецедентна кибератака срещу интернет доставчиците в Крим". Работим за възстановяване на интернет връзката, съобщи Олег Крючков, съветник на Сергей Аксьонов.

Украйна пое отговорност за днешната ракетна атака срещу щаба на руския Черноморски флот в Севастопол, съобщиха Франс прес и Би Би Си.

"Силите за отбрана на Украйна нанесоха успешен удар срещу командния щаб на руския Черноморски флот във временно окупирания град Севастопол", обяви украинската армия в "Телеграм". Тя не даде подробности. Украйна по принцип коментира рядко свои атаки срещу Русия.

Междувременно украинската армия продължава да напредва при настъплението си в южната част на страната, сочи оценка на Института за изследване на войната, предаде ДПА.

На фронтовата линия близо до градчето Роботино (на украински Роботине) в Запорожка област за първи път са били забелязани украински бронирани машини отвъд първата руска отбранителна линия, каза базираният във Вашингтон аналитичен център. Той обаче направи уговорката, че все още е твърде рано да се каже със сигурност, че тази руска отбранителна линия е била пробита.

В днешната си сводка за ситуацията на бойното поле украинският генерален щаб съобщи за напредък на украинските сили при източния град Бахмут и на южния фронт, както и за отблъснати руски контраатаки при Роботино. За момента това не може да бъде потвърдено чрез независим източник, посочва ДПА.

Силите на Киев започнаха контранастъплението през лятото и постепенно си пробиха път през руските отбранителни линии, достигайки село Роботино. Руските войски са се окопали там, като отблъскват танковете с мини и барикади от бетонни конструкции, известни като "драконови зъби". Украинските сили изпитват затруднения при пробиването на тези прегради, особено при липса на въздушна подкрепа, поради това те променят тактиката си. Сега те използват артилерия, за да атакуват руските позиции, които след това завземат чрез малки отряди от пехотинци. Появата на украински бронирани машини зад руската отбранителна линия доказва, че сега те отново могат да се движат по-свободно там, каза Институтът за изследване на войната.

Киев се стреми да напредне още повече, да достигне бреговете на Азовско море и да прекъсне сухопътната връзка между Русия и Кримския полуостров, анексиран от Москва през 2014 г. Морето обаче все още е на около 100 километра от украинските позиции и наблюдателите се питат дали украинските войски могат да постигнат тази цел до края на годината, отбелязва ДПА.