Украйна планира да осъществи нова размяна на затворници с Русия и се надява тя да стане факт идната седмица, обяви днес украинският министър на външните работи Вадим Пристайко, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той каза това след пробив тази седмица в преговорите между Москва и Киев, който открива пътя към международна среща на високо равнище, посветена на слагането край на конфликта между Киев и пропуските сепаратисти в Източна Украйна.

На 7 септември Русия и Украйна си размениха десетки затворници в рамките на грижливо договорено сближаване, оценено високо от Запада и предвестник на затопляне на двустранните отношения, замразени, откакто Москва анексира Крим през 2014 г.

"Надявам се, че много скоро, имам предвид буквално идната седмица, планираме размяна от още по-голям мащаб", каза снощи Пристайко във вечерно коментарно предаване по украинската телевизия "1+1".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че Русия продължава да работи по подготовката на нова размяна на затворници с Украйна и поддържа размяна "всички срещу всички".

Песков съобщи още, че е в ход уточняване на датата за среща на високо равнище на "нормандската четворка" за Украйна.

Сред първите разменени затворници бяха 24-мата украински моряци, украинският режисьор Олег Сенцов и руският журналист Кирило Вишински.