Започна процедурата по размяната на арестувани в Русия и Украйна граждани на другата страна, предадоха ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на очевидци и на адвоката на един от задържаните украински моряци.

Адвокат Сергей Бадамшин каза, че задържаните моряци се намират на московското летище "Внуково".

Друг адвокат на моряците - Николай Полозов, цитиран от Франс прес - потвърди, че сред хората, които предстои да бъдат разменени, са 24-мата украински моряци. "По моя информация те са се качили в автобуси, и 24-та", каза през АФП Полозов, уточнявайки, че се очаква те да пристигнат в Украйна в близките часове.

Адвокатът на украинският режисьор Олег Сенцов каза, че групата включва и Сенцов.

Според източник на АФП от украинското правителство, разменени ще бъдат по 35 задържани лица и от двете страни.

Руската държавна телевизия излъчи кадри, на които се вижда как два автобуса със затъмнени стъкла и полицейски ескорт тръгват от московския затвор "Лефортово". Според телевизията това е началото на размяната на задържани между Русия и Украйна.

Освободеният от ареста в края на август главен редактор на "РИА Новости Украйна" Кирил Вишински е в групата за размяна, каза за ТАСС генералният директор на телевизия "Россия сегодня" Дмитрий Кисельов.

Самолетите излетяха по едно и също време от Киев и Москва

Специален самолет Ту-204 на специалния летателен отряд "Россия", излетя от Киев с руски граждани на борда в рамките на процедурата за размяна на задържани лица между Украйна и Руската федерация, предаде по-късно ТАСС.

Информацията бе потвърдена пред журналисти от Олена Хитлянская, прессекретар на Службата за сигурност на Украйна (ССУ), посочва агенцията.

По същото време от московското летище Внуково излетя за Киев украински самолет с лица, подлежащи на размяна.

Хитлянская съобщи, че церемонията по посрещането им ще се състои в залата за официални делегации на киевското международно летище "Бориспол".

На киевското летище вече пристигнаха автобуси с близки на очакваните там украинци. Освен това журналисти забелязаха на летището вътрешния министър Арсен Аваков и шефа на ССУ Иван Баканов. Не се знае дали на посрещането ще присъства и президентът Володимир Зеленски, посочва ТАСС.

Адвокатите не разполагат със списъци на разменените лица, заяви днес Сергей Бадамшин, защитник на 24-та украински моряци, задържани при инцидент край Крим през ноември. "Никой няма списъци за размяната", написа той в Телеграм.

Засега не се съобщава дали украинецът Володимир Цемах - бивш командир в противовъздушната отбрана на бунтовниците сепаратисти, е предаден на Русия, за което настояваше Москва. Той бе задържан през юни от украинските тайни служби, но освободен преди два дни от Върховния съд.

Четиридесет европейски депутати призоваха преди няколко дни украинския президент Володимир Зеленски да не екстрадира в Русия Цемах, за да може той да бъде разпитан в рамките на разследването на сваления над Украйна малайзийски пътнически самолет от полет МН17.

Путин за размяната: Ще бъде мащабна и в пълен обем

Президентът на Русия Владимир Путин смята за неизбежно пълното нормализиране на отношенията между Москва и Киев. Руският лидер заяви това в отговор на въпроси по време на Източния икономически форум във Владивосток , предаде на 5 септември ТАСС.

"Според мен в историческа перспектива това неизбежно ще стане. Имам предвид пълно нормализиране на отношенията, защото сме две части от един и същ народ, много пъти съм го казвал", посочи Путин.

Ръководена от хуманни съображения, Москва е на път да финализира преговорите за размяна на задържани лица с Киев, съобщи руският президент.

"Колкото до размяната, мисля, че тя ще е в доста голям обем, мащабна, и това вече би било добра стъпка напред, към нормализиране" на отношенията, добави Владимир Путин.