Украинската противовъздушна отбрана е отблъснала руска атака с дронове в района на столицата Киев, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на военната администрация в града. По данни на кмета Виталий Кличко най-малко 10 души са ранени. 

Падащи отломки от свален руски дрон са предизвикали пожар в киевския квартал Деснянски, съобщи още Кличко. Той добави, че силните експлозии, чути рано тази сутрин, са били предизвикани от системите за противовъздушна отбрана, участващи в отблъскването на атаката. На място са пристигнали аварийните служби. Няколко района на града са без електричество. 

Експлозиите са разтърсили сгради в центъра на Киев. Столичната военна администрация съобщи, че отломки от свалени ракети са паднали в различни квартали, особено в жилищни райони. 

Началникът на киевската военна администрация Сергий Попко заяви, че службите за спешна помощ са били изпратени също и в Голосеевски район в столицата, намиращ се на западния бряг на Днепър. Районът, разположен на източния бряг на река Днепър, е най-населеният в Киев, отбелязва Ройтерс.

В цялата страна е обявена въздушна тревога заради заплахата от руски бомбардировачи, а украинските военновъздушни сили издадоха предупреждение към киевчани в "Телеграм": "Киев - останете в убежищата. Много ракети се насочват (към вас)".

Удари поразиха и град Харков, в североизточна Украйна, каза началникът на военната администрация в Харковска област Олег Синегубов, цитиран от БТА.  

Вчера украинските военновъздушни сили обявиха, че са свалили 87 от 90-те експлозивни дрона "Шахед", изстреляни от Русия в новогодишната нощ, предаде Франс прес. 

Украинските ВВС съобщиха и за ракетни удари по Харковска, Херсонска и Запорожка област в нощта на Нова година. При удари по Лвовска област, която се намира в Западна Украйна, са били унищожени университет и музей, а при нощните атаки в Одеска област в празничната нощ е бил убит един човек, ранени са осем души.

В същото време според президента Володимир Зеленски Русия все още понася тежки загуби на бойното поле и няма реални признаци да се интересува от мир. 

В интервю, публикувано вчера от сп. "Икономист" и цитирано от БТА, той казва, че представата, че Русия печели почти двегодишната война в Украйна, е само "усещане". По думите на Зеленски няма реални признаци Русия да се интересува от мир и всяка индикация, че Москва иска да преговаря, означава, че тя изчерпва своите оръжия и войници.

"Виждам само стъпките на една терористична страна", каза украинският президент пред списанието.

Зеленски също така посочи, че нанасянето на удари по силата на Русия в Крим е от решаващо значение за намаляване на атаките срещу Украйна, както и защитата на градовете в източната част на страната.