Президентът на Украйна Володимир Зеленски поздрави всички свои сънародници за борбата за независимостта на държавата навръх празника. За втори път украинците го отбелязват в условията на война след нападението на Русия.  

"Днес отбелязваме 32-та годишнина от нашата независимост - независимостта на Украйна. Празник на свободните хора", каза той във видеоиобръщението си, цитиран от УНИАН и от БТА.

"Това е ценност за всеки от нас", подчерта държавният глава. "И точно за това се борим. В тази борба е важен всеки. Защото това е борба за нещо, което е важно за всеки. Това нещо е независима Украйна", се казва в речта на Зеленски.

Украинският президент посвети поздравителната си реч на всички граждани, които допринасят за независимостта на страната, от войниците и офицерите, до семействата на участващите в боевете, които са ги възпитали в любов към родината, благодари на майките, както и на учители, лекари, медицински сестри, военни медици, както и на техниците, които не са позволили прекъсване на електроснабдяването, и дори на децата, чиито рисунки подкрепят морално воюващите.

Зеленски припомни, че миналата седмица е посетил украински бойни бригади.

"На нашите войници помага една допълнителна уникална броня - броня на човещината. Броня на искреността. Това са детските рисунки. Могат да бъдат видени във всяка бригада - по стените, в стаите, рисунки за татко или за брата. Или за войника, когото малките деца може и да не познават, но подкрепят", каза още Зеленски.

Към украинците с поздрав за празника се обърна и главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни.

Украйна е "страната на непокорените, непоколебимите, несъкрушимите", където свободата и достойнството винаги са били ключови ценности, подчерта той в социалните медии, честитейки на сънародниците си Деня на независимостта.

Снимка: AP/БТА

Двамата с президента присъстваха на тържествената церемония по издигане на националния флаг пред Националния музей на войната за независимост на Украйна.

Преди това Зеленски заедно с първата дама Олена Зеленска и елита на страната, присъства на тържествен молебен за Украйна.

В чест на празника в центъра на Киев подредиха пленени и унищожени руски танкове.

Президентът връчи държавни награди, основно на представители на въоръжените сили, и връчи бойни знамена на военни подразделения, както и награди "За смелост и храброст".

Снимка: AP/БТА

Освен от президента на Украйна, приветствени речи бяха изнесени и от президента на Литва Гитанас Науседа, президента на Португалия Марселу Ребелу де Соуза, премиера на Норвегия Юнас Гар Стьоре и председателя на президентството на Босна и Херцеговина Желко Комшич.

Лидерите на Литва и Португалия изнесоха речите си на украински.

Присъстващите на церемониалните събития запазиха минута мълчание в памет на всички украински герои от различни епохи, дали живота си за Украйна.