Украйна ще евакуира децата от пет населени места, които се намират на южния фронт в Запорожка област, заяви днес украинското министерство на реинтеграцията, цитирано от Франс прес и БТА.

Министерството аргументира решението си с рискове, свързани със "сложната ситуация със сигурността и с бомбардировките", извършвани от руските сили.

Ще бъдат евакуирани общо "54 деца и 67 придружители", се казва в изявление на украинското министерство в приложението "Телеграм".

Петте населени места, за които се отнася мярката, са Гуляйполе, Степногирск, Преображенка, Егоривка и Новопавливка, уточнява украинското министерство.

Над 1300 училища в контролирани от Киев райони на Украйна са били напълно унищожени, откакто руските сили нахлуха в Украйна миналата година, заяви днес Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ).

Срещу някои училища е имало директни удари, други са били затворени като предпазна мярка.

Постоянните атаки водят до това, че само около една трета от децата в училищна възраст имат присъствени занятия - много от тях забравят това, което вече са научили, сигнализира УНИЦЕФ.

Междувременно губернаторът на руската Брянска област Александър Богомаз съобщи, че няколко души, в това число и дете, са загинали при обстрел на въоръжените сили на Украйна по село Климово.

"Въоръжените сили на Украйна подложиха на обстрел с реактивна система за залпов огън село Климово. За жалост по предварителна информация има загинали, сред които и едно малко дете. В обстрела са пострадали петима мирни жители, в това число и деца", уточни Богомаз, цитиран от ТАСС и БТА.

По думите на губернатора обстрелът е нанесъл щети на сградата на местното училище, както и на няколко административни здания, а има разрушения и в жилищни домове. Нарушено е електроснабдяването.

"Службите за извънредни ситуации оказват необходимата медицинска помощ", добавя Богомаз.

Около половината от учителите в Украйна съобщават, че се наблюдава влошаване на езиковите и математическите умения на учениците, както и на способността им да четат.