Белият дом не планира изпращане на ракети с голям обсег на Украйна, както може да  направи Великобритания, пише "Политико". Но пък германската компания "Райнметал" се гласи да произвежда прочутите си танкове "Пантера" (Panther) в Украйна.

По-рано вестник "Вашингтон пост" съобщи, че Лондон обмисля изпращането на ракети с обсег до 300 км към Киев, но окончателно решение по този въпрос все още не е взето.

Британският външен министър Джеймс Клевърли отказа да коментира публикациите по време на съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън вчера.

Такива характеристики имат американските ракетни системи ATACMS (MGM-140 Army Tactical Missile System), които Вашингтон отказва да прехвърли на Украйна.

Един американски служител каза пред репортери, че "политиката за ATACMS не се е променила". Според него САЩ ще продължат да доставят на Украйна средства за противовъздушна отбрана, боеприпаси и бронирана техника.

Съществуват и опасения, че САЩ нямат достатъчно ATACMS в своя арсенал.

"От военна гледна точка имаме сравнително малко ATACMS и трябва да сме сигурни, че поддържаме собствените си запаси от боеприпаси", каза председателят на Обединения комитет на началник щабовете Марк Мили пред "Дифенс уан" през март.

Междувременно в интервю за германския в. "Билд" външният министър на Украйна Дмитро Кулеба подчерта, че Украйна ще се нуждае от значително повече въоръжение за борбата си срещу руските окупационни сили.

"Защото за да спечелиш войната, ти трябват оръжия, оръжия и още оръжия", каза той. Много зависи от Германия, чиято оръжейна компания "Райнметал" (най-големият германски оръжеен концерн) е "един вид титан на оръжейната индустрия в Европа, а вероятно и в света".

За да потвърди думите на министъра вестник "Ханделсблат" съобщи, че "Райнметал" (Rheinmetall) възнамерява в бъдеще да произвежда боеприпаси, средства за противовъздушна отбрана и танкове в Украйна.

Армин Папергер, главен изпълнителен директор на базираната в Дюселдорф компания, каза, че "Райнметал" възнамерява да сключи редица споразумения за сътрудничество и съвместни предприятия с украински компании през следващите няколко седмици.

"По този начин даваме възможност на Украйна в средносрочен и дългосрочен план да може да се защитава", каза Папергер, цитиран от "Ханделсблат" и БТА.

Инвестициите в нови заводи ще дойдат от украинската държава, каза Папергер.

Като пример той посочи вече съществуващ план за изграждане на танкове "Пантера" в Украйна. "Райнметал" очаква да бъдат произвеждани до 400 машини годишно.

Папергер каза, че разговорите с Киев по проекта са "обещаващи".