Украйна стремително увеличава мощта на своите въоръжени сили. Приетата на въоръжение през август нова крилата ракета (КР) Р-360 от комплекса РК-360МЦ "Нептун" ще бъде изпратена на армията още тази година и, както заяви министърът на отбраната Андрий Таран, екземпляри от нея ще бъдат разположени в южните области с излаз на Черно и Азовско море. Ракетата "Нептун" е разработена от киевското конструкторско бюро "Луч" въз основа на съветската Х-35, но според авторите на проекта има подобрени характеристики; експерти виждат в нея сериозна заплаха за сигурността на Русия, включително за стратегическите й обекти в Крим, пише Владимир Мухин във в. "Независимая газета", предаде БТА.

"Ракетата е способна да лети много ниско над повърхността, слабозабележима е и може ефективно да поразява цели в обсег до 300 км на суша и на вода", съобщиха по-рано украинските разработчици на оръжието. По думите на министър Таран "дивизиони, въоръжени с този комплекс, ще бъдат разположени в южните региони на Украйна с излаз на крайбрежието на Черно и Азовско море".

Това са много тревожни данни. През юли 2019 г. бившият секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Турчинов вече се опита "да сплаши" Русия с това, че "Нептуните" могат "за няколко минути да унищожат руските кораби в Черно и Азовско море, както и Кримския мост". А тази година командващият украинските военноморски сили Олексий Неижпапа направо заяви пред медиите след поредното успешно изпитание на КР Р-360, че Украйна се готви "за пълномащабна военна конфронтация, признавайки, че ако тя стане факт, това за жалост ще означава големи загуби - и сред нашите воини, и сред цивилното население". По думите му "обсегът на ракетния комплекс "Нептун" дава възможност той да бъде използван откъм континентална Украйна по подходите към Севастопол".

В коментар за тези изявления бившият командващ руския Черноморски флот адмирал Владимир Комоедов каза тогава, че украинските военноморски сили не могат да се изправят срещу Русия и нейния флот - "няма да им стигнат силиците".

Други руски експерти също оцениха като слаби възможностите на "Нептун". Например, Михаил Ходарьонок, полковник в оставка, служил преди време в руските войски за противовъздушна отбрана (ПВО) и след това отговарял за този ресор в Генералния щаб на руските въоръжени сили. Според него "ПВО на съвременните кораби е станала днес извънредно наситена, многослойна и ефективна. Такава ПВО лесно ще свали една ракета като украинска "Нептун" още на далечните подстъпи към корабния ордер (в случая - строй, б. пр.) без някакви особени усилия и тактически хитрини". Той впрочем обърна внимание, че с наземни пускове установки ракетите "Нептун" "може да се използват при противодесантни операции, за да се затрудни противникът в стоварването на десант на украинския бряг. И страната нападател ще трябва да се съобрази с това. Но що се отнася до някакви морски операции, използването на "Нептуни" се очертава засега много слабо".

Ще посочим, че направените преди месеци в някои медии "съобщения, че Русия планира военна операция в Южна Украйна", бяха определени от руския президентски прессекретар Дмитрий Песков като глупоост и проява на антируска истерия. Има обаче основания за твърде сериозно отношение към заплахите на Киев.

Според Александър Овчиников, подполковник от запаса, също като Ходарьонок служил във войските за ПВО, "украинската КР "Нептун" далеч не е онова, което бе съветската крилата ракета Х-35. Тя има малко по-друг корпус, собствен и по-мощен украински турбореактивен двигател, различна - малко по-тежка бойна част. Специално за Р-360 украинските конструктори са създали нова РЛС (радиолокационна станция, бел. изд.) и, най-важното, нова активна самонасочваща се радиолокационна глава (АСНРЛГ) с Джи Пи Ес корекция. Ще отбележим, че съветските специалисти бяха създали такава глава за около 10 години. Киев направи това за малко повече от две".

Експертът обаче не изключва възможността АСНРЛГ да е разработена с участието на чуждестранни специалисти. "Най-вероятно от САЩ, тъй като навигационната система Джи Пи Ес си е чисто американска разработка", смята Овчиников.

Той припомня съобщението на украинския държавен концерн "Укроборонпром"от 4 юни 2019 г., че при тестовете на "Нептун" "в рамките на иновациите разработчикът е сменил част от електронните и дигиталните системи на КР, подсигуряващи работата й в трудни условия. Монтирал е, например, нов радиоалтиметър, с чиято помощ се намалява височината на полета на Р-360".

"Този показател е сред най-важните: колкото по-малка е височината на полета, толкова по-трудно е противникът да види и прехване крилатата ракета. Р-360 може да лети на броени метри от повърхността", уточни тогава пресслужбата на концерна и акцентира: "това съществено намалява времето за нейното откриване, разпознаване и прехващане". Сменени са и съставни части от навигационната система на КР - новите гарантират функционирането й, дори ако противникът масирано използва средства за радиоелектронна борба.

Както личи, нововъведенията на украинските разработчици на Р-360 изглежда позволяват новата КР "Нептун" да заобикаля противниковите зони на ПВО и да унищожава с внезапен удар цели в тила на врага.

"С оглед на заплахите за Кримския мост, изричани от някои официални лица в Киев, новите бойни възможности на "Нептуните" не бива да се пренебрегват", казва Овчиников. - "По данни на предприятието "Мотор Сич" държавната поръчка за производство на КР Р-360 е 120 бройки за 2019-2020 г. По мои изчисления първите дивизиони "Нептуни", общо с 50-60 ракети, може да влязат в строя още тази година", заяви той пред нашия всекидневник.

"Освен с "Нептун", украинските войски са въоръжени с нови турски ударни оперативно-тактически средновисочинни безпилотни летателни апарати "Байрактар Те Бе 2", доказали своята ефективност през войната в зоната на карабахския конфликт - а руската армия засега не разполага с техни аналози в масови количества. Същевременно Киев се кани да започне производството на собствен ударен дрон "Сокол-300" - съобщи за "Независимая газета" военният експерт о. з. полк. Шамил Гареев.

"В украинските въоръжени сили масово се изпращат модернизирани танкове Т-64 и Т-72. Нови бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, тактически бронирани коли, а също и модерни комплекси за радиоелектронна борба и средства за наблюдение - украинската армия вече има достатъчни количества от всичко това."

Експертът обръща внимание, че "бюджетът на Украйна е ориентиран към голяма война".

"Докато през 2020 г. разходите на страната за национална отбрана възлизаха на 245,8 милиарда гривни (10,04 милиарда долара), или 5,4 процента от БВП, разходите за целта през 2021 г. са планирани в размер най-малко на 267,25 милиарда гривни (10,93 милиарда долара). Тоест ще представляват 5,93 на сто от БВП. За сравнение: разходите на Русия за национална отбрана са под 3 на сто от БВП, а в страните от НАТО - около 2 процента", посочва Гареев.